Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleinbedrijf vernieuwt het vaakst met software

Als het kleinbedrijf vernieuwt, dan gebeurt dat het vaakst op het gebied van nieuwe apparatuur of software. Meer dan de helft van het Nederlandse kleinbedrijf heeft het afgelopen jaar nieuwe apparatuur of software aangeschaft. Het middenbedrijf vernieuwt het vaakst door nieuwe werkwijzen of processen.
Innovatie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Dat blijkt uit onderzoek van ING naar de vernieuwingskracht onder ruim 1040 zzp’ers, micro, klein en middenbedrijven. “De meest genoemde thema’s rondom vernieuwing zijn duurzaamheid, innovatie, automatisering, personeel en digitalisering. Vernieuwing vindt plaats door bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe apparatuur of software of door nieuwe werkwijzen of processen in te voeren”, zegt directeur Zakelijk Herman Tange van ING.

Technische mogelijkheden

Hoe groter het bedrijf, hoe meer ondernemers bezig zijn met vernieuwing en hier ook de noodzaak van inzien, blijkt uit het onderzoek. Maar om die vernieuwing te kunnen doen hebben ondernemers behoeft aan informatie over technische mogelijkheden. Een derde van de ondervraagde ondernemers zegt deze kennis nodig te hebben om te kunnen vernieuwen. Aan informatie over trends en ontwikkelingen is nog meer behoeft, 36 procent zegt die informatie nodig te hebben.

Bijna de helft (47%) van de ondernemers uit de midden- en kleinbedrijven ziet zichzelf als voorloper op het gebied van vernieuwing. Daarnaast zijn ondernemers over het algemeen redelijk positief zijn over het huidige ondernemersklimaat. Vooral de grotere ondernemers in het mkb zijn positief over het ondernemersklimaat (60%).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in