Management

Branche
Klanten ASML hebben haast met nieuwe machine

Klanten ASML hebben haast met nieuwe machines

Sommige klanten haalden hun orders naar voren.

Werk aan chipmachine © ASML
17 januari 2018

Sommige klanten haalden hun orders naar voren.

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het vierde kwartaal van 2017 tegen de verwachtingen in meer omzet behaald dan in de voorgaande periode. Waar het Veldhovense hightechbedrijf rekende op een terugval van de verkopen aan het einde van het jaar, haalden sommige klanten gezien de sterke vraag naar halfgeleiders juist orders naar voren.

ASML kon daarnaast eerder dan verwacht twee machines op basis van zijn EUV-technologie meenemen in de omzet. Die steeg daardoor naar 2,6 miljard euro, tegen 2,5 miljard euro in het derde kwartaal. Vooraf had het bedrijf gerekend op 2,1 miljard euro aan omzet. Ook de brutomarge viel met 45,2 procent ruim een vol punt hoger uit dan de eigen prognose.

Voor 2018 verwacht ASML een verdere toename van de omzet en winstgevendheid. Het bedrijf mikt voor 2020 op een omzetniveau van minstens 10 miljard euro. Met ruim 9 miljard euro aan opbrengsten in 2017, een kwart meer dan een jaar eerder, komt dat doel nu al in zicht. De nettowinst ging over heel 2017 met een derde omhoog naar 4,1 miljard euro.

ASML rekent voor het eerste kwartaal nog wel op een daling van de omzet naar circa 2,2 miljard euro. Daar staat tegenover dat de brutomarge verder oploopt naar 47 tot 48 procent. Het bedrijf stelt een dividend voor van 1,40 euro per aandeel, 20 cent meer dan een jaar eerder. Daarnaast gaat het voor 2,5 miljard euro eigen aandelen inkopen.

Verder maakte ASML bekend dat het een opvolger heeft gevonden voor financieel directeur Wolfgang Nickl, die dit voorjaar overstapt naar het Duitse farmacieconcern Bayer. Zijn plek in het bestuur wordt per 1 juni overgenomen door Roger Dassen, voormalig topman van accountantsbureau Deloitte Nederland.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.