Innovatie & Strategie

Juridische zaken
MacBook Pro

Keyboardhaat MacBook Pro jaagt petitie aan

Boze klanten van Apple scharen zich achter een petitie voor een recall van alle recente MacBook Pro toetsenborden.

MacBook Pro met Touch Bar (onder) © Apple
7 mei 2018

Boze klanten van Apple scharen zich achter een petitie voor een recall van alle recente MacBook Pro toetsenborden.

De teller is inmiddels de 11.300 gepasseerd. Dat is het aantal boze gebruikers dat heeft getekend bij de petitie op Change.org van Amerikaan Matthew Taylor. Hij wil daarmee van Apple eisen dat die alle MacBook Pro's sinds eind 2016 herroept, om de toetsenborden van al die laptops te vervangen. "Omdat deze toetsenborden niet werken."

De conclusie die de protesterende Amerikaan trekt is dat Apple's nieuwe, ultradunne toetsenborden niet werken. Dit ondanks de verbetering die de Mac-maker nog heeft doorgevoerd in nieuwere modellen van zijn MacBook Pro. Het onderliggende mechanisme is een Apple-eigen design dat nóg plattere toetsenborden en dus nóg dunnere laptops mogelijk maakt. "In wat wij doen is design cruciaal, net als in fashion", heeft Apple-CEO al verklaard in een interview met modemagazine Vogue.

Dun, dunner, kapot

Het ontwerp van de platte butterfly-toetsen in de MacBook Pro-lijn sinds eind 2016 wordt echter flink bekritiseerd. Protesteerder Taylor haalt op zijn petitiepagina legio quotes van reviewers en bekende Mac-experts aan die het dunne keyboard hekelen en die uitvalincidenten aanhalen. Een enkel stofje tussen de toetsen zou namelijk al voldoende zijn om het invoerapparaat te saboteren. Vooralsnog houdt Apple het bij instructies hoe het toetsenbord schoon te maken.

"Elk van Apple's huidige genertatie MacBook Pro-modellen, 13 inch en 15 inch, wordt verkocht met een keyboard dat op elk moment defect kan raken door een designfout", stelt petitie-organisator Taylor dan ook. Hij stelt dat de problemen van vastzittende en niet meer werkende toetsen op de dure laptops wijdverbreid, consistent en frustrerend zijn. Momenteel zijn 11.300 mensen het met hem eens.

Batterygate

De petitie is een oproep aan Apple voor een recall van al deze laptops, die sinds eind 2016 op de markt zijn gebracht. Het terugroepen en dan vervangen van alle toetsenborden zou een kostbare zaak zijn. Apple is echter zeer vermogend, met name door het succes van zijn iPhone waarvoor het recent ook een kostbare accuvervangingsoperatie heeft afgekondigd. Dit naar aanleiding van versleten accu's en ophef over stiekem afknijpen van prestatieniveau door Apple's iOS.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.