Development

Software-ontwikkeling
open source

Kernel iOS en macOS voor ARM open source

Apple heeft de nieuwste versie van de kernel van iOS en macOS openbaar gemaakt.

2 oktober 2017

Apple heeft de nieuwste versie van de kernel van iOS en macOS openbaar gemaakt.

De nieuwste versie bevat ook aanpassingen die de code geschikt maken voor gebruik op ARM-gebaseerde processoren.

Het is zeker niet voor het eerst dat Apple de code openbaar maakt. Het is voor gebruikers ook minder interessant dan op het eerste oog lijkt. Het gaat slecht om een heel klein deel van de code van de Apple-besturingssystemen.

Bovendien is de code niet te compileren om vervolgens een eigen versie van het macOS te maken. De waarde is vooral voor ontwikkelaars die zelf ideeën willen opdoen voor het bouwen van kernels.

Unix aan de basis

De basis van de besturingssystemen van Apple apparatuur ligt in het open source besturingssysteem BSD. Steve Jobs gebruikte dit halverwege de jaren 80 als fundament voor het NeXTSTEP besturingssysteem. In 2001 besloot Apple NeXTSTEP verder uit te bouwen tot het nieuwe Mac OS X. Later werd ook iOS als een afgeleide hiervan opgezet, net als watchOS en tvOS

Apple gaf voor het eerst in 2000 een eigen Unix-variant uit genaamd Darwin, die de basis vormt voor al deze besturingssystemen. Deze werd onder de eigen Apple Public Source licentie (APSL) vrijgegeven. De Free Software Foundation vindt APSL niet compatibel met de GNU General Public License.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over
2
Reacties
Thijs Doorenbosch 02 oktober 2017 13:06

@Gijs van Balle... Excuus, de vertikking is hersteld.

Gijs van Ballegooijen 02 oktober 2017 12:21

Ik denk dat DSB BSD moet zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.