Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennisnet komt met handboek digitale geletterdheid voor scholen

Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) gaat de komende jaren kerndoelen voor digitale geletterdheid van leerlingen op het primair en voortgezet onderwijs ontwikkelen. Om de scholen alvast op weg te helpen, heeft stichting Kennisnet een handboek gepubliceerd dat helpt bij het ontwikkelen van een visie op digitale geletterdheid.
iPad op school
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Kennisnet is een onafhankelijke dienstverlener op gebied van ICT in het onderwijs. De stichting meldt dat digitale geletterdheid zo goed als zeker een vast onderdeel gaat worden in het onderwijs. Stichting Leerplan Ontwikkeling gaat de komende jaren kerndoelen voor digitale geletterdheid ontwikkelen, in samenwerking met leraren, vakdidactici, scholen en onderwijsorganisaties. Vanaf 2022 kunnen scholen daarmee aan de slag.

“Dat vooruitzicht noodzaakt scholen tot een volgende stap in hun ontwikkeling. Die stap houdt in dat ze van ad-hocoplossingen overgaan naar een structurele inbedding van digitale geletterdheid”, zo schrijft Kennisnet. In het handboek worden scholen geholpen om een visie te ontwikkelen op digitale geletterdheid. Ook wordt beschreven hoe deze kan worden geïmplementeerd. Daarnaast is er een verzameling van open lesmateriaal, praktische tips en praktische informatie te vinden.

Zes essentiële thema's benoemd

Door een ‘ontwikkelteam digitale geletterdheid’ van leraren en schoolleiders zijn in het handboek onder meer zes essentiële thema’s beschreven die leerlingen ‘digitaal geletterd’ moeten maken: data en informatie, veiligheid en privacy in de digitale wereld, de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie, digitale communicatie en samenwerking, digitaal burgerschap en digitale economie. 

“Iedereen zal het erover eens zijn dat leerlingen niet alleen ‘gewoon’ moeten leren lezen en schrijven. Ze moeten ook leren veilig, effectief, kritisch en bewust gebruik te maken van de digitale toepassingen die op dit moment beschikbaar zijn. En ze moeten zich voorbereiden op de digitale toekomst: op school, bij een vervolgopleiding, op het werk, als consument, als burger ten opzichte van de overheid en als burgers onder elkaar”, aldus Kennisnet op de officiële website.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in