Beheer

IT beheer
Tux

Kapotte wasmachine haalt Linux-mailinglijst onderuit

Een stroomstoring heeft de Linux Kernel Mailing List geraakt. De Nederlandse beheerder draaide het op een thuis-server.

15 januari 2018

Een stroomstoring heeft de Linux Kernel Mailing List geraakt. De Nederlandse beheerder draaide het op een thuis-server.

Het wereldwijde archief van de Linux Kernel Mailing List (LKML) blijkt tot voor kort te hebben gedraaid op een thuis-server bij de Nederlandse ontwikkelaar van lkml.org. De mailinglijst voor Linux-kerneldevelopers heeft weliswaar mirrorsites, maar de bron was offline en het moederbord bleek kaduuk.

LKML.org-beheerder Jasper Spaans werd tijdens zijn vakantie geconfronteerd met downtime voor zowel de mailinglist-website als ook zijn eigen domein (jasper.es). Zijn wasmachine had voor een stroomstoring gezorgd, die de thuis-server voor LKML onderuit heeft gehaald. De door hem ingestelde voorzieningen voor automatische reboot en inloggen op afstand bleken niet te werken. De thuis-server was onbereikbaar.

Inlog vereist

De back-end van de wereldwijd gebruikte mailinglijst reboot weliswaar automatisch na een stroomstoring, maar vereist dan nog inloggen op het systeem voor schijfversleuteling LUKS (Linux Unified Key Setup). Die mogelijkheid is echter alleen toegankelijk vanaf Spaans’ eigen thuisnetwerk. Zijn vakantie verhinderde direct herstel.

De beheerder kreeg naar aanleiding van deze uitval direct behulpzame reacties op Twitter. Deze handreikingen liepen uiteen van goedbedoelde adviezen tot concrete aanbiedingen voor noodstroomvoedingen (UPS’s) en zelfs gratis datacenter-hosting voor deze cruciale Linux-informatiebron. Bij zijn terugkeer thuis bleek de situatie ernstiger dan gedacht. De stroomstoring had het moederbord van de enkelvoudige thuis-server om zeep geholpen.

Spaans stapt voor LKML.org nu over op een VPS (virtual private server). Hij heeft eerst wel de gearchiveerde berichten van de mailinglijst gesynchroniseerd naar nieuw bestelde en vlot gearriveerde hardware. De oorzaak voor de stroomuitval bleek een storing in de wasmachine te zijn, wat de aardlekschakelaar heeft geactiveerd waardoor de stroomtoevoer werd onderbroken.

Eerder persoonlijk mailverlies

De beheerder legt in een tweet nog uit dat hij voor zijn thuis-server wel aan opslagredundatie doet. Dit is indirect ingegeven door het verlies in 1998 van zijn eigen mailarchieven. Sindsdien heeft hij back-ups en RAID met ‘religieuze toewijding’ uitgevoerd. Een redundante stroomtoevoer is niet echt aan de orde geweest, mede door het normaliter betrouwbare stroomnet in Nederland.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.