Beheer

Infrastructuur
Maan

Kapotte Ethernet-switch verhinderde bijna opnieuw lancering maanmissie

Artemis-raket met een uur vertraging toch op weg.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr trasoid
16 november 2022

Artemis-raket met een uur vertraging toch op weg.

Tien minuten voor de geplande lancering van de Space Launch System (SLS)-raket van de NASA-missie Artemis bleek vanochtend een ethernet-switch in een cruciaal radarstation naar de maan. Maar dan niet naar de maan in de zin van het doel van de Artemis-missie, maar gewoon kapot. Het kostte ruim een uur om de defecte apparatuur te vervangen, maar toen kon de lancering alsnog plaatsvinden binnen het tijdskader waarin dat mogelijk was.

De switch die roet in het eten gooide, is onderdeel van de Eastern Range-radarpost op de lanceerlocatie. Volgens NASA is het goed functioneren van deze radarpost noodzakelijk voor de voortgang van het proces. Het contact met het radarstation was door de defecte netwerkapparatuur verloren gegaan.

De defecte ethernet switch was niet het enige probleem. Er werd bij het tanken van vloeibare stikstof in het ruimtevaartuig geconstateerd dat er een klein lek was. Dat werd snel verholpen door de verbindingen aan te draaien.

Om zeven over half twee vannacht (lokale tijd, half acht in Europa) kwam de SLS alsnog succesvol van de grond.

Het is de bedoeling dat deze Artemis-missie alle systemen uittest die nodig zijn om weer een bemande missie naar de maan te sturen. In het ruimtevaartuig zijn twee dummies vol sensoren geplaatst waaraan metingen kunnen worden verricht.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.