Innovatie & Strategie

Datamanagement
De Tweede Kamer

Kamer wil strenger toezicht op algoritmen

Motie die pleit voor speciale toezichthouder en nieuwe richtlijn door meerderheid aangenomen in Tweede Kamer.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
19 juni 2019

Motie die pleit voor speciale toezichthouder en nieuwe richtlijn door meerderheid aangenomen in Tweede Kamer.

De overheid moet voorzichtiger zijn met algoritmes, vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet strengere regels opstellen en zorgen dat daarop wordt toegezien.

Uit onderzoek bij tientallen overheidsinstanties maakte de NOS vorige maand op dat zij veel en steeds vaker gebruik maken van zulke computerformules die gedrag voorspellen. Deskundigen en bijvoorbeeld ook de Raad van State waarschuwen dat algoritmes burgers soms ten onrechte over een kam scheren en daarmee tekort kunnen doen.

Richtlijn en toezicht

Regeringspartijen D66 en CDA vroegen het kabinet daarop om een richtlijn en toezicht en kregen de steun van een Kamermeerderheid. D66-Kamerlid Kees Verhoeven pleitte voor een "waakhond die achteraf moet kunnen ingrijpen" als een overheid zich onnodig royaal van algoritmes bedient of als het gebruik van algoritmes verkeerd uitpakt. Of een nieuwe toezichthouder in het leven wordt geroepen of dat een bestaande instantie die taak krijgt, is nog onduidelijk.

 

 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 19 juni 2019 18:21

Het stomme is dat de zeer algemene (en onbegrepen) term 'algoritme' opeens in de media opgedoken is als synoniem aan iets specifieks. En wel iets engs, gemeens, discriminerends, racistisch, stiekems, ...

Terwijl het over het algemeen maar goed is dat 'algoritmes' gebruikt worden. Scheelt in onze veiligheid, de verzekeringspremies die we moeten betalen, ...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.