Beheer

IT beheer
Tweede Kamer

Kamer praat over risico’s stemmen tellen

Tweede Kamer praat met Plasterk over problemen met software voor het tellen van stemmen bij verkiezingen.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
1 februari 2017

Tweede Kamer praat met Plasterk over problemen met software voor het tellen van stemmen bij verkiezingen.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de beveiliging en gaat op korte termijn aan tafel met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om hierover te praten.

Het gesprek vindt plaats op aandringen van D66-politicus Kees verhoeven, die onlangs door AG Connect werd uitgeroepen als IT-politicus van het jaar. Een meerderheid in de Kamer steunde Verhoevens initiatief.

RTL Nieuws berichtte dinsdag dat de Kiesraad al in 2011 is gewaarschuwd dat hackers de uitslag zouden kunnen beïnvloeden. Hoewel er op 15 maart 2017 met potlood en op papier wordt gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing, zou het programma dat de aangeleverde uitslagen bij elkaar optelt kwetsbaar zijn.

 

Gemiddelde iPad beter beveiligd

Dat geldt vooral als de software is geïnstalleerd op verouderde computers, melden beveiligingsexpert tegenover RTL Nieuws. “De gemiddelde iPad is beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem”, aldus ethisch hacker Sijmen Ruwhof.

Verhoeven zei eerder al te willen dat de het Nationaal Cybersecurity Center onderzoek doet naar de beveiliging van de systemen van alle politieke partijen en de Tweede Kamer. “Ik wil niet, zoals de VS, achteraf verrast worden.”

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.