Innovatie & Strategie

Netwerken
Tweede Kamer

Kamer houdt argwaan over buitenlandse rol 5G

Kamer wil grote voorzichtigheid betrachten, maar deinst nog terug voor algehele uitsluiting Chinese techfabrikanten.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
18 april 2019

Kamer wil grote voorzichtigheid betrachten, maar deinst nog terug voor algehele uitsluiting Chinese techfabrikanten.

De Tweede Kamer houdt grote argwaan over de mogelijke rol van buitenlandse technologiebedrijven bij de aanleg van 5G. Maar voor bijvoorbeeld het uitsluiten van Huawei of andere Chinese bedrijven schrikt de Kamer vooralsnog terug.

Het kabinet laat nog onderzoeken hoe het nieuwe telefoonnetwerk kan worden gevrijwaard van spionage en sabotage. De werkgroep onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die onder meer moet adviseren met welke ondernemingen Nederland veilig in zee zou kunnen, brengt volgende maand verslag uit.

Nog grotere voorzichtigheid

De Kamer probeert het kabinet in afwachting van dat onderzoek tot nog grotere voorzichtigheid te dwingen dan verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer al zegt te betrachten. Regeringspartijen VVD en D66 willen dat het kabinet de veiligheidseisen voor de aanleg van 5G aanscherpt. Dat moet ,,onveilige buitenlandse invloeden zoveel mogelijk beperken''. Samen met coalitiepartners CDA en ChristenUnie vroegen ze ook ,,geen onomkeerbare stappen'' te nemen zolang het onderzoek er niet ligt.

Dat is precies wat het kabinet zelf al doet, stelt Keijzer.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.