Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G

'Kabinet moet bedrijven meer duidelijkheid geven over 5G'

Niet duidelijk welke bedrijven geen toegang krijgen tot 'kritieke onderdelen' 5G-netwerk.

© CC BY 2.0) Kārlis Dambrāns
6 februari 2020

Niet duidelijk welke bedrijven geen toegang krijgen tot 'kritieke onderdelen' 5G-netwerk.

Het kabinet moet van D66 en GroenLinks meer duidelijkheid geven aan het bedrijfsleven over welke onderdelen van het 5G-netwerk voor welke partijen beschikbaar worden. De veiling van een eerste frequentie voor het 5G-netwerk vindt dit jaar al plaats, maar vanwege zorgen over mogelijke consequenties voor de veiligheid worden bepaalde delen van het netwerk afgeschermd als bedrijven niet aan bepaalde criteria voldoen.

Het kabinet liet eerder al weten dat 'kritieke onderdelen' van het netwerk niet worden opengesteld aan bedrijven die niet aan bepaalde criteria voldoen. D66 en GroenLinks vinden nu dat het kabinet duidelijker moet zijn over wat die kritieke onderdelen dan zijn en om welke partijen het gaat. 

Het kabinet wil naar eigen zeggen niet dat een product of dienst komt van een bedrijf "uit een land met wetgeving die commerciële of particuliere partijen verplicht samen te werken met de overheid van dat land", in het bijzonder de inlichtingendiensten. Daarnaast worden staatsbedrijven geweerd.

Ook KPN wil duidelijkheid

Experts stellen dat de voorwaarden specifiek op het Chinese bedrijf Huawei slaan. Diverse partijen zijn al langer bang dat Huawei gegevens door zou spelen aan de Chinese staat. Huawei heeft dat altijd ontkend. Eerder vandaag werd duidelijk dat Vodafone apparatuur van het bedrijf uit de kern van zijn netwerk haalt. 

Uit een brief van KPN aan Kamerleden, waarover BNR bericht, blijkt dat die partij ook duidelijkheid eist. De provider wil dat het kabinet met naam en toenaam zegt welke bedrijven geweerd worden. "In mededelingen aan de Kamer wordt dit als vertrouwelijk gekwalificeerd. Deze manier van communiceren leidt telkenmale tot speculatie in media, in de politiek, maar ook bij investeerders," schrijft het telecombedrijf. KPN wil niet reageren.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.