Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kabinet moet bedrijven meer duidelijkheid geven over 5G'

Het kabinet moet van D66 en GroenLinks meer duidelijkheid geven aan het bedrijfsleven over welke onderdelen van het 5G-netwerk voor welke partijen beschikbaar worden. De veiling van een eerste frequentie voor het 5G-netwerk vindt dit jaar al plaats, maar vanwege zorgen over mogelijke consequenties voor de veiligheid worden bepaalde delen van het netwerk afgeschermd als bedrijven niet aan bepaalde criteria voldoen.
5G-logo
© CC BY 2.0)
CC BY 2.0)

Het kabinet liet eerder al weten dat 'kritieke onderdelen' van het netwerk niet worden opengesteld aan bedrijven die niet aan bepaalde criteria voldoen. D66 en GroenLinks vinden nu dat het kabinet duidelijker moet zijn over wat die kritieke onderdelen dan zijn en om welke partijen het gaat.

Het kabinet wil naar eigen zeggen niet dat een product of dienst komt van een bedrijf "uit een land met wetgeving die commerciële of particuliere partijen verplicht samen te werken met de overheid van dat land", in het bijzonder de inlichtingendiensten. Daarnaast worden staatsbedrijven geweerd.

Ook KPN wil duidelijkheid

Experts stellen dat de voorwaarden specifiek op het Chinese bedrijf Huawei slaan. Diverse partijen zijn al langer bang dat Huawei gegevens door zou spelen aan de Chinese staat. Huawei heeft dat altijd ontkend. Eerder vandaag werd duidelijk dat Vodafone apparatuur van het bedrijf uit de kern van zijn netwerk haalt. 

Uit een brief van KPN aan Kamerleden, waarover BNR bericht, blijkt dat die partij ook duidelijkheid eist. De provider wil dat het kabinet met naam en toenaam zegt welke bedrijven geweerd worden. "In mededelingen aan de Kamer wordt dit als vertrouwelijk gekwalificeerd. Deze manier van communiceren leidt telkenmale tot speculatie in media, in de politiek, maar ook bij investeerders," schrijft het telecombedrijf. KPN wil niet reageren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in