Innovatie & Strategie

Wetenschap
Kwantumcomputer

Kabinet investeert 23,5 miljoen euro in kwantumtechnologie

Investering moet Nederland helpen koppositie te behouden.

© Qutech
18 februari 2020

Investering moet Nederland helpen koppositie te behouden.

Het kabinet heeft het financiële startschot gegeven voor de uitvoering van de Nationale Agenda Quantum Technologie, die in september 2019 aan het kabinet werd aangeboden. De komende vijf jaar wordt er 23,5 miljoen euro in kwantumtechnologie geïnvesteerd, kondigde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan in een brief aan de Tweede Kamer. 

De Nationale Agenda Quantum Technologie is op verzoek van het kabinet opgesteld door kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. "Om ervoor te zorgen dat kwantum in ons land verder groeit en hier leidt tot inkomsten en banen, heeft het kabinet de kwantumsector gevraagd een Nationale Agenda op te stellen. Met deze 23,5 miljoen euro kunnen we als land meteen aan de slag met het uitvoeren van de Nationale Agenda", aldus Keijzer in haar brief. 

In de agenda staan actiepunten waarmee Nederland zijn toppositie op het gebied van kwantumtechnologie moet behouden. Het te investeren geld is bedoeld om bijvoorbeeld test- en demonstratieopstellingen te bouwen voor kwantumtechnologie. Ook moet er een National House of Quantum opgezet worden, waar onderzoekers, ondernemers en studenten samen aan kwantumtechnologie kunnen werken.

Nederland voorop met kwantum

Kwantumtechnologie levert verschillende toepassingen die moeten leiden tot doorbraken op het gebied van rekenkracht, nieuwe materialen, nieuwe medicijnen en cybersecurity. De technologie is vooral bekend vanwege kwantumcomputers: computers die sommige rekentaken veel sneller uit moeten rekenen dan de huidige computers dat kunnen. Maar er zijn ook andere toepassingen, zoals zeer veilige kwantumnetwerken en zeer precieze sensoren. 

Volgens het kabinet is Nederland nu een koploper wat betreft deze technologie. Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen zouden voorop lopen in het ontwikkelen van de technologie. In diverse steden - zoals Amsterdam, Utrecht, Twente, Groningen en Nijmegen - zijn kwantuminitiatieven gestart. In 2013 werd bovendien al het kennisinstituut QuTech opgezet, dat de stap van academisch onderzoek naar technologie-ontwikkeling moet maken. Inmiddels werden ruim 200 onderzoekers en ontwikkelaars bij QuTech.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.