Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet gaat vraag naar 5G-frequenties openbaar maken

De veiling van frequenties voor het nieuwe 5G-netwerk voor digitaal verkeer wordt wat transparanter. Het kabinet gaat openbaar maken hoeveel vraag er naar de kavels is, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer. Daardoor kunnen gegadigden daarmee rekenen.
EZK-staatssecretaris Keijzer
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De eerste 5G-frequenties worden dit voorjaar geveild. De veiling is zo ingericht dat ze in handen komen van minimaal drie aanbieders en minimaal 900 miljoen euro opbrengen.

Onder andere ChristenUnie en CDA drongen erop aan de veiling wat transparanter te maken. Keijzer wil daar wel aan tegemoetkomen. Ze wil een optimale opbrengst, maar wil aanbieders ook niet overvragen.

Echte 5G-diensten nog ver weg

De eerste veiling van frequenties betreft de uitgifte van licenties voor de 700, 1400 en 2100 MHz-frequenties. Die veiling vindt plaats 'in het voorjaar', een nadere datum heeft het ministerie nog niet kenbaar gemaakt.

In de jaren daarna komen ook nog een of meer veilingen voor frequenties in de 3,5 en 26 GHz band. Vooral die in de 3,5 GHz-band is erg belangrijk. Die frequenties zijn wereldwijd bestempeld als de belangrijkste voor 5G-diensten. Aangezien overal ter wereld de uitgifte van deze frequenties al heeft plaatsgevonden of binnenkort gebeurt, storten de producenten van 5G-apparatuur zich primair op de ontwikkeling van 3,5 GHz-geschikte zend/ontvangers en bijbehorende voorzieningen.

Toon Norp, 5G-specialist bij TNO, voorspelde vorig jaar al in een interview met AG Connect dat de Nederlandse telecomaanbieders heel creatief moeten zijn om de eerste jaren tot aan de veiling van de 3,5 GHz band toch 5G-diensten te kunnen leveren die het verschil maken met het aanbod van de huidige 4G-netwerken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in