Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet besluit: gemeenten mogen geen hyperscale datacenters

Gemeenten mogen in hun bestemmings- of omgevingsplan geen nieuwe hyperscale datacentra toelaten. Het kabinet is akkoord met deze strikte regulering van de vestigingsmogelijkheden voor datacenters. Vanuit de datacenters klinkt er kritiek.
Facebook-datacenter
© Meta
Meta

Minister De Jonge (Ruimtelijke Ordening, CDA) wil met dit ontwerpbesluit voorkomen dat nieuwe datacentra zich op ongewenste plekken vestigen. "Nederland is te klein en de schaarste is te groot om slordig om te gaan met onze ruimte of met onze energie", zegt De Jonge. Het ontwerpbesluit gaat nu naar de Eerste en Tweede Kamer en het is opengesteld voor consultatie.

Voldoende ruimte

Gemeenten mogen in de ruimtelijke planning geen nieuwe hyperscale centra (met één eigenaar, bijvoorbeeld Amazon of Google, waar men snel kan opschalen) toelaten en moeten hun planning hierop aanpassen, tenzij het gaat om een uitgezonderd gebied. Uitzonderingsgebieden zijn de gemeente Het Hogeland in Groningen en locaties Agriport A7 en B1 in Noord-Holland. Dit omdat hier voldoende ruimte en voldoende groene stroom zou zijn.

Het datacenter van Meta (Facebook) in Zeewolde valt niet onder dit besluit, omdat daar de stappen al waren gezet voordat het kabinet met de voorbereiding begon. Het is echter nog niet zeker dat dat datacenter er komt: de gemeente wilde grond kopen van het rijk om de vestiging mogelijk te maken, maar volgens het rijk is nog niet aan alle voorwaarden voldaan.

Kritiek

Intussen meldt de Dutch Datacenter Association dat Nederland steeds vaker wordt overgeslagen als vestigingsland, meldt Computable. Volgens directeur Stijn Grove zou door politiek en bestuurders ‘te simpel en eenzijdig’ naar de impact worden gekeken. Het beleid vanuit de verschillende overheidslagen zou te ongecoördineerd zijn en de vereniging roept op om meer samenhang.

Bron: Binnenlands Bestuur

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in