Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Assange

Justitie VS beschuldigt Wikileaks-oprichter van hacksamenzwering

Wikileaks-oprichter Julian Assange zou actief hebben samengespannen met hackers voor datadiefstal.

Julian Assange © BBC
25 juni 2020

Wikileaks-oprichter Julian Assange zou actief hebben samengespannen met hackers voor datadiefstal.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft nieuwe beschuldigingen neergelegd voor de oprichter en hoogste baas van klokkenluiderssite Wikileaks. De in Groot-Brittannië opgepakte Julian Assange voert momenteel een rechtszaak tegen het uitleveringsverzoek van de VS. Daar hangen hem diverse beschuldigingen boven het hoofd, waar nu samenzwering met hackersgroeperingen als 'Anonymous' aan is toegevoegd.

Assange wordt er nu van beschuldigd dat hij actief heeft gewerkt aan het recruteren van hackers om gevoelige gegevens buit te maken en aan hem te leveren. Een van de door hem benaderde hackers, een leider van hackerscollectief LulzSec, was een informant van de FBI. Hij is in 2012 door Assange voorzien van een lijst van doelwitten voor LulzSec om te hacken. Dit stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie in het persbericht over de nieuwe beschuldigingen aan het adres van de Wikileaks-leider.

'Opdracht' geven

Voor een specifiek doelwit zou Assange dit hackercontact hebben gevraagd om e-mails, documenten, databases en PDF-bestanden op te zoeken, en aan Wikileaks te leveren. In een ander bericht zou Assange de LulzSec-leider hebben verteld dat de meeste impact valt te halen met gehackt materiaal van de inlichtingendiensten CIA en NSA of van dagblad The New York Times. Verder zou een andere hacker, gelieerd aan zowel LulzSec als ook Anonymous, door de Wikileaks-leider gevraagd zijn om een al gehackt consultingbedrijf in de inlichtingenwereld nogmaals op de korrel te nemen.

Formeel gaat het hier niet om een nieuwe aanklacht van Justitie tegen Assange, of nieuwe punten van wetsschending. De gister gepresenteerde nieuwe beschuldigingen vormen een verbreding van wat al lopende is vanuit de overheid van de Verenigde Staten tegen de topman van de beruchte klokkenluiderssite. In mei vorig jaar zijn in de aanklacht achttien schendingen van de Amerikaanse wet gesteld, waar nu dus toevoegingen aan worden gedaan. Deze moeten de scope verbreden van de samenzwering rond de computerinbraken waar Assange van wordt beschuldigd. Daarbij is ook de al veroordeelde klokkenluider Chelsea Manning betrokken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.