Beheer

Security
NSA logo

VS onderzoeken lekken internetspionage

Justitie VS kijkt naar NSA-lekken

© NSA
10 juni 2013

Justitie VS kijkt naar NSA-lekken

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is begonnen aan een onderzoek naar het lekken van surveillanceprogramma's door de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency). Dat heeft een woordvoerder bevestigd.

Zondag werd bekend dat de 29-jarige Amerikaan Edward Snowden de klokkenluider is die de informatie heeft gelekt. Snowden is een voormalig analist van de CIA die ook bij de NSA gedetacheerd is geweest. De Britse krant The Guardian en de Amerikaanse krant The Washington Post hebben zijn naam zondag op zijn eigen verzoek onthuld. Beide kranten hebben de afgelopen dagen meerdere onthullingen gedaan over spionagepraktijken door Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Snowden heeft naar eigen zeggen naar de kranten gelekt omdat hij vindt dat de Verenigde Staten aan een geheim spionagesysteem bouwt dat iedere Amerikaan in de gaten houdt, maar zelf geen verantwoording af hoeft te leggen.

NSA bespioneerde gebruikers van internetdiensten op grote schaal

Zo blijkt de NSA (National Security Agency) gebruikers van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo op grote schaal in de gaten te gehouden. Dat gebeurt met een geheim computerprogramma, PRISM. Ook verzamelt de NSA telefoongegevens.

Snowden kopieerde drie weken geleden de geheime documenten in het NSA-kantoor op Hawaï. Daarna vloog hij naar Hongkong, waar hij nog verblijft. Snowden vreest dat de CIA hem komt halen en hoopt dat hij asiel kan krijgen in IJsland. Dat land staat bekend als voorvechter van openheid en internetvrijheid.

Vergelijking met klokkenluider Bradley Manning gemaakt

The Guardian noemt Snowden al in één adem met klokkenluider Bradley Manning. Die Amerikaanse militair staat sinds afgelopen week terecht omdat hij tienduizenden geheime Defensie-documenten naar de website WikiLeaks heeft gelekt.

Britse minister: afluisteren is legaal

Afluisteren door de Britse inlichtingendienst GCHQ is legaal en vormt geen bedreiging voor de privacy. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zondag gezegd. Het was zijn eerste reactie op het Amerikaanse afluisterschandaal.

Hague wilde bevestigen noch ontkennen dat Groot-Brittannië data ontvangt via PRISM. Britse en Amerikaanse kranten suggereerden dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA gegevens had doorgespeeld aan Londen. Het zou gaan om data van Britten die waren verzameld via PRISM.

Volgens Hague delen de VS en Groot-Brittannië veel informatie, maar het werk van GCHQ zou binnen de kaders van de wet gebeuren. Hague geeft maandag een korte verklaring over de zaak in het Britse Lagerhuis.
 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.