robots

Jongeren bang voor banenverlies door robots

Werkzoekende jongeren zijn behoorlijk 'robofoob'

4 oktober 2016

Werkzoekende jongeren zijn behoorlijk 'robofoob'

Steeds meer mensenwerk wordt gedaan door robots of computers. En dat vinden niet alle werkzoekende jongeren een prettige gedachte. Dit blijkt uit onderzoek van YoungCapital onder 900 jongeren tussen de 17 en de 30 jaar.

Maar liefst 30 procent is bang om in de toekomst vervangen te worden door een robot of computer. Lageropgeleide jonge vrouwen zijn het bangst voor vervanging door een robot of computer, blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de vrouwelijke mbo'ers (49 procent) heeft die angst.

Bij de mannelijke mbo'ers is dit veel minder: slechts 28 procent. Bij wo'ers is de situatie juist tegenovergesteld, daar zijn de vrouwen zekerder van zichzelf dan de mannen. Slechts 18 procent van de universitair geschoolde vrouwen is angstig, tegenover 24 procent van de mannen.

De opmars van de robotisering maakt sociale vaardigheden in de toekomst extra belangrijk, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. "Beroepen waar je sterke sociale vaardigheden voor nodig hebt, zijn beter bestand tegen robotisering en automatisering", zegt dr. Marcia Goddard, inhouse neurowetenschapper bij YoungCapital. Meer informatie is hier te lezen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.