Overslaan en naar de inhoud gaan

'Jonge techbedrijven dreigen om te vallen door coronavirus'

De crisis rondom het nieuwe coronavirus Covid-19 heeft flinke impact op jonge techbedrijven in Nederland, blijkt uit een enquête onder Nederlandse startups door Techleap. Het overgrote deel van de ruim 5.000 ondervraagde startups heeft te maken met zware omzetverliezen, en heeft 100.000 tot 400.000 euro nodig om de komende drie maanden te overleven.
Investeringen
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Maar liefst 84 procent van de ondervraagde bedrijven zegt in acute nood te verkeren, schrijft het FD. De meeste bedrijven hebben bovendien met meer dan één probleem tegelijk te maken. 27 procent van de bedrijven zegt dat bestaande klanten zijn uitgevallen en nog eens 27 procent spreekt van stilgevallen investeringsrondes. Daarnaast zag 30 procent zijn nieuwe klandizie verdwijnen, terwijl het bedrijf juist in groei had geïnvesteerd.

Techleap heeft vanwege de problemen ook met dertig durfinvesteerders gesproken. Deze investeerders willen de startups wel redden, maar hebben hier nu geen geld voor, vertelt Techleap-directeur Nils Beers aan het FD. "Ook is het risico van een vervolginvestering nu te groot."

Noodoplossingen met overheid

Techleap werkt nu samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), regionale ontwikkelingsmaatschappijen en het nieuwe overheidsfonds Invest NL aan een noodoplossing. Daarbij ligt de eerste prioriteit bij het opzetten van een overbruggingskrediet. Daarmee moet de liquiditeit van de bedrijven tot begin juli verzekerd worden. Bij deze gesprekken zijn ook banken aanwezig. Naar verwachting is de noodregeling begin volgende week rond.

Techleap werkt daarnaast met EZK, Invest NL en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen aan het veiligstellen van nieuwe investeringen vanaf de zomerperiode. Zo wordt gesproken over het aanpassen van de zogeheten 'groeifaciliteit'. Bij deze regeling staat de overheid garant voor 50 procent van een investering in een jong bedrijf. De bedoeling is dat die garantie verhoogd wordt naar 75 procent.

Daarnaast wordt er gesproken over een regeling om nieuwe investeerders aan te trekken. De bedoeling is dat de overheid daarbij een rol krijgt als co-investeerder. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in