Management

Branche
Becoming Steve Jobs

‘Jobs wilde niet opnieuw aan het roer staan bij Apple’

24 maart 2015
Steve Jobs was niet van plan opnieuw CEO te worden bij Apple nadat het zijn bedrijf Next overnam. Dat blijkt uit het vandaag verschenen boek ‘Becoming Steve Jobs’.

Het is de tweede biografie over de overleden oprichter van Apple. Eerder verscheen de officiële biografie van Walter Isaacson, kort nadat Jobs overleed in 2011. Aan de tweede biografie – geschreven door Brent Schlender en Rick Tetzeli – werkten meer mensen van Apple mee, die veel kritiek hadden op de officiële biografie.

Jobs verliet Apple in 1985 onder druk van de raad van bestuur. Hij startte Next dat vervolgens in 1997 werd overgenomen door Apple. Jobs werd daarna opnieuw CEO. Onder meer Microsoft-oprichter Bill Gates en voormalig Apple-CEO Gil Amelio vermoeden dat Jobs de overname van Next door Apple in de hand heeft gewerkt, zodat hij weer CEO kon worden. Avie Tevanian en Jon Rubinstien, twee vertrouwelingen van Jobs binnen Apple, vertellen in het vandaag verschenen boek dat zij niet verwachtten dat zij weer onder Jobs zouden gaan werken. Jobs zou namelijk twijfels hebben gehad bij de slechte financiële positie bij Apple.

Kans op mislukking groot

Jobs besloot dat hij het toch moest proberen, ook al was de kans op mislukking groot. Hij werd wat hij zelf iCEO noemde: interim ceo. Na zijn terugkeer bij Apple duurde het nog een paar jaar voor het weer beter ging met het bedrijf, maar Jobs wordt over het algemeen gezien als de redder van het bedrijf. Uiteindelijk bleef hij tot 2011 directeur van het bedrijf waarna hij, nadat hij te ziek was geworden om door te gaan, het stokje doorgaf aan Tim Cook.

Onder anderen Tim Cook komt in Becoming Steve Jobs uitgebreid aan het woord. De huidige CEO van Apple vertelt in het boek dat hij Jobs een deel van zijn lever heeft aangeboden toen Jobs vocht tegen leverkanker. De doodzieke Jobs weigerde het aanbod van Cook. Naast Cook komen ook mensen als Jony Ive, Eddy Cue, John Lasseter en Robert Iger aan het woord. Met die mannen werkte Jobs nauw samen bij Apple, Pixar en Disney.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.