Development

Software-ontwikkeling
JavaScript

JavaScript al sinds 2017 constant de populairste programmeertaal onder developers

Python neemt tweede plek in, low code nu door 46% van ontwikkelaars gebruikt. 

20 mei 2022

Python neemt tweede plek in, low code nu door 46% van ontwikkelaars gebruikt. 

JavaScript is al zeker sinds 2017 consequent de populairste programmeertaal onder developers. Dat blijkt uit het The State of Developer Nation-rapport van SlashData, waarvoor ruim 20.000 ontwikkelaars in 166 landen werden ondervraagd. Python staat voor het tweede jaar op rij op de tweede plaats.

SlashData kijkt voor zijn ranglijst naar twee stukken data. Allereerst wordt gekeken naar de totale hoeveelheid softwareontwikkelaars wereldwijd. Het bedrijf schat dat in er in het eerste kwartaal van 2022 31,1 miljoen actieve softwareontwikkelaars zijn. Daarnaast wordt gekeken naar de antwoorden van respondenten in het onderzoek, waarin zij onder meer aangeven welke taal ze gebruiken in tien verschillende ontwikkelgebieden.

Volgens de 22e editie van het onderzoek wordt JavaScript nu door 17,4 miljoen ontwikkelaars wereldwijd gebruikt. Daarmee staat de taal al tien edities - dus sinds de twaalfde editie van het onderzoek uit het eerste kwartaal van 2017 - op rij bovenaan de lijst met grootste gemeenschappen achter een taal. De gemeenschap rondom JavaScript blijft bovendien groeien: tussen het eerste kwartaal van 2020 en de eerste drie maanden van 2022 zijn er 5,2 miljoen ontwikkelaars bijgekomen binnen de gemeenschap. 

JavaScript wordt met name gebruikt voor apps in ecosystemen van derde partijen en diensten en producten op het web. De taal blijkt het minst populair voor data science en machine learning, maar ook in dit soort sectoren gebruikt ruim een vijfde van de ontwikkelaars de taal in zijn of haar projecten. 

Top vijf programmeertalen

Python staat dus op de tweede plek, met 15,7 miljoen ontwikkelaars die de taal gebruiken. Python is met name populair binnen data science en machine learning, waar JavaScript dus juist het slechtste op scoort. Daarnaast wordt Python veel gebruikt voor Internet of Things-apps. Voor mobiele en webapplicaties is Python juist het minst populair.

Java maakt met 14 miljoen gebruikers de top drie af. Deze taal wordt vooral voor cloud en mobiele applicaties gebruikt. Verder staan in de top vijf C/C++ met 11 miljoen gebruikers en C# met een gemeenschap van 10 miljoen gebruikers.

Ook low code wordt gebruikt

Het onderzoek wijst verder uit dat ook low code en no code (LCNC) door iets minder dan de helft (46%) van de softwareontwikkelaars gebruikt wordt. Heel veel wordt LCNC echter nog niet ingezet: de meeste developers die dergelijke tools wél gebruiken, gebruiken het voor minder dan een kwart van het ontwikkelwerk. Slechts 11% gebruikt het voor meer dan de helft van het werk. "Dat laat zien dat deze tools nog een flinke weg te gaan hebben voor ze de afhankelijkheid van handmatig programmeren vervangen", aldus SlashData in het onderzoek. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.