Development

Software-ontwikkeling
Java

Java-ontwikkelaars gebruiken vaak meerdere Java-versies in productie

Eén op de drie gebruikt ook meer dan één JVM-taal. 

6 juli 2021

Eén op de drie gebruikt ook meer dan één JVM-taal. 

Maar liefst vier op de tien Java-ontwikkelaars gebruiken meerdere versies van de programmeertaal in productie. Dat blijkt uit onderzoek van Snyk onder ruim 2.000 Java developers. Ook gebruikt één op de drie ontwikkelaars meer dan één JVM-taal in zijn stack. 

Java introduceerde in 2017 een releaseschema waarbij elke zes maanden een nieuwe versie verschijnt. Voor ontwikkelaars is het echter niet altijd mogelijk om dit tempo bij te houden: zeker kritieke bedrijfsapplicaties kunnen niet altijd overgezet worden naar een nieuwere Java-versie.

8 en 11 populair

Uit het onderzoek van Snyk blijkt dan ook dat ontwikkelaars zowel nieuwere als oudere Java-versies gebruiken in hun werk. Zo gebruikt 59,9% van de respondenten nog altijd Java 8, terwijl in september versie 17 al verschijnt. Ook Java 11 is nog altijd populair: bijna 62% gebruikt deze versie nog steeds. Deze versies worden bovendien ook regelmatig in productie ingezet: 30,2% gebruikt zowel Java 8 als Java 11 in productie. 

"De resultaten laten duidelijk zien dat niet-LTS-versies, zoals Java 10, 12 en 13 niet intensief worden gebruikt in de productie", zegt Brian Vermeer, Developer Advocate voor Snyk. "Dat heeft misschien te maken met de ondersteuning van deze versies. Het algemene advies is om ofwel op de meest recente LTS-versie te blijven, momenteel Java 11, ofwel om de zes maanden naar de nieuwste release te gaan."

Volgens Vermeer is dat onder meer belangrijk vanwege security. "Als je Java op de juiste manier upgradet, alleen de modules gebruikt die nodig zijn en ervoor zorgt dat je applicaties gebouwd zijn met een security mindset, slaag je erin om het risico te minimaliseren. Het voorkomen van Java-securityproblemen zou echter net zo belangrijk moeten zijn als het efficiënt, schaalbaar en onderhoudbaar maken van je Java-applicatie."

Kotlin ook populair

Hoewel het merendeel van de respondenten, 58,8%, alleen Java gebruikt in zijn stack, kiest 33% ervoor om meer dan één JVM-taal te gebruiken. Java wordt met 91% het meeste gebruikt, maar 17,7% van de ontwikkelaars gebruikt ook Kotlin. Kotlin verscheen in 2011 als alternatief voor Java en heeft een aantal aanvullende functies. Zo wordt er slimmer omgegaan met bepaalde uitzonderingen. Java en Kotlin zijn echter ook goed samen te gebruiken. 15% van de respondenten zegt dit ook te doen. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.