Java-grondlegger Gosling weg bij Oracle

12 april 2010
James Gosling, de grondlegger van de programmeertaal Java, heeft ontslag genomen bij Oracle. Zijn vertrek komt enkele maanden nadat Oracle definitief Sun Microsystems heeft ingelijfd.

Gosling nam ontslag op 2 april, zo is nu pas gebleken. Hij maakte afgelopen vrijdag melding van zijn vertrek bij Oracle in een blog. Hij vindt het moeilijk een reden voor zijn ontslag te noemen. Volgens hem zou “ieder accuraat en eerlijk antwoord meer kwaad dan goed doen”.

In zijn laatste functie bij Oracle was Gosling senior architect Advanced Java Development. Daarvoor was hij bij Sun chief technology officer van de afdeling die producten voor softwareontwikkelaars maakte. Hij stond vandaag (maandag) nog steeds vermeld op de lijst van ‘executives’ op de website van Oracle.

Een nieuwe baan heeft Gosling nog niet. Hij wil eerst enige tijd vrijaf nemen voordat hij op ‘banenjacht’ gaat, kondigt hij in het blog aan. Overigens was Goslings blog maandagochtend niet rechtstreeks te vinden maar alleen via de cache van Google.

Op 17 en 18 maart gaf Gosling tijdens het Serverside Java- symposium in Las Vegas nog hoog op over het belang van Java voor Oracle. Hij zei toen dat Oracle erg zijn best deed om Java en het bijbehorende ecosysteem sterk en gezond te houden.

Eerder stapten enkele andere prominente werknemers van Sun Microsystems op. Onder hen zijn voormalig CEO Jonathan Schwartz, die in februari ontslag nam. Ook Tim Bray, een van de mensen die aan de wieg stonden van de opmaaktaal XML, vertrok na de overname door Oracle. Bestuursvoorzitter Scott McNealy, lange tijd het gezicht van Sun, stapte in januari op.

Gosling trad in 1984 in dienst bij Sun. Hij wordt beschouwd als de geestelijke vader van Java, waarvan hij de oorspronkelijke programmacode, de compiler en virtual machine ontwikkelde.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.