Loopbaan

Branche
thuiswerken

IT'ers uitgezonderd van corona-lockdown in outsouringhub India

In India mag de helft van de IT'ers weer aan het werk.

© CC0 - Unsplash.com Neringa Šidlauskaitė
17 april 2020

In India mag de helft van de IT'ers weer aan het werk.

De Indiase overheid heeft zojuist de lockdown in het land verlengt tot 3 mei, maar maakt een uitzondering voor IT'ers. De lokale branchevereniging heeft twijfels bij dit besluit.

De Indiase overheid wil dat op 20 april de helft van het personeel werkzaam in "IT en door IT-mogelijk gemaakte" bedrijvigheid, weer aan het werk gaat. Dat blijkt uit een memo (pdf) van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De maatregel volgt direct op een besluit van de Indiase premier Nardendra Modi tot een verlenging van de strenge maatregelen in het land om de Covid-19-pandemie te bestrijden.

De IT-industrie is heel belangrijk voor de Indiase economie. Er werken 4,4 miljoen mensen en is goed voor een jaarlijkse omzet van 191 miljard dollar ofwel meer dan 8 procent van het bruto nationaal product, volgens brancheorganisatie Nasscom (pdf).

Thuiswerken gaat goed

Veel westerse bedrijven hebben een deel van hun IT-afdelingen uitbesteed aan bedrijven Infosys, Wipro en Mahindra. Tot nog toe hebben deze dienstverleners relatief weinig last gehad van de anti-coronamaatregelen.

De bedrijven hebben personeel voorzien van apparatuur zodat ze van thuis uit hun werk kunnen doen. Volgens Nasscom is 90 procent van de activiteiten op die manier opgevangen, volgens Debjani Ghosh, president van Nasscom.

 

Niet zo snel

Nasscom is weliswaar verheugd dat de Indiase overheid de IT-sector zo belangrijk vindt dat er een uitzondering wordt gemaakt. Toch ziet de lobbyclub het tempo waarin de minister terug naar de normale gang va zaken wil, niet zitten. Ze denken dat een meer gespreide hervatting beter is voor de veiligheid van de werknemers in de branche.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.