Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'ers leveren opnieuw in

Uit de Salary Survey 2014 die vandaag wordt gepresenteerd blijkt dat de gemiddelde loongroei in de IT uitkwam op 1,8 procent, wat net als vorig jaar onder de inflatie is over dezelfde periode. De koopkrachtontwikkeling (salarisgroei gecompenseerd voor inflatie) bedroeg daarom het afgelopen jaar min 0,7 procent. Vorig jaar was dit min 1 procent.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Grotere salarisgroei dan andere beroepsgroepen

Vorig jaar kwamen IT’ers er voor het eerst net iets minder goed vanaf dan andere beroepsgroepen, maar de afgelopen twaalf maanden zagen IT-professionals hun salaris gemiddeld net iets meer toenemen dan andere beroepsgroepen, aangezien de cao-lonen het afgelopen jaar namelijk gemiddeld met 1,2 procent zijn gestegen. Toch zijn de verschillen in het voordeel van IT’ers niet zo groot als in het afgelopen decennium, toen zij een bovengemiddelde salarisgroei lieten zien. De cao-loonstijging ligt al drie jaar tussen 1,0 en 1,5 procent. Overigens moet hierbij wel worden opgemerkt dat bij de IT-salarissen incidentele beloningen en periodieken zijn meegerekend, en bij de cao-lonen niet.

Inleveren geblazen

Meer dan 9 procent van de IT’ers die werkt bij een IT-bedrijf, is in de afgelopen vijf jaar wel eens gevraagd om salaris in te leveren, vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Bij gebruikersorganisaties is 8 procent deze vraag wel eens gesteld. Gemiddeld gaf zes op de tien IT’ers hier gehoor aan. Van IT’ers die deze vraag nog niet voorgelegd hebben gekregen, zegt bijna driekwart hier geen gehoor aan te geven. “Het is natuurlijk gemakkelijker om dat te roepen als het je nog niet overkomen is. Ik denk dat het aantal dat uiteindelijk toch schoorvoetend akkoord zal gaan als het aan de orde is, aanzienlijk hoger is, uit angst om anders hun baan te verliezen”, licht Van der Spek, managing consultant bij Berenschot toe.

Grote verschillen per beroepsgroep

Niet alle IT’ers gingen er op achteruit. Negen functiegroepen kregen er het afgelopen jaar salaris bij, waarbij de salarisstijging ook nog eens boven de gemiddelde inflatie van 2,5 procent uitkwam. Vooral IT-directeuren, teamleiders en coördinatoren en business-systeemanalisten zagen hun inkomen fiks groeien ten opzichte van vorig jaar. Programmamanagers, helpdeskmedewerkers en programmeurs leverden relatief het meest in. Vooral dat laatst is opmerkelijk, aangezien de vraag naar softwareprogrammeurs de afgelopen tijd juist onverminderd hoog bleef. Een verklaring zou kunnen zijn dat de toegenomen vraag alleen geldt voor bepaalde programmeertalen, zoals .NET en Java, terwijl andere programmeertalen juist uit de gratie raakten en de vraag naar specialisten in die hoek dus ook is afgenomen. De dalende trend van de programmamanager zou veroorzaakt kunnen zijn doordat er simpelweg minder IT-projecten te managen vallen. De bestbetaalde IT-functie is net als vorig jaar Directeur IT. Helpdeskmedewerkers en systeembeheerders eindigen al jaren onderaan in de ranglijst.

Zzp'ers voorzichtig in de lift

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) lijken weer heel voorzichtig uit het dal te klimmen. Vorig jaar werd een dieptepunt bereikt met gemiddeld 30 declarabele uren per week, tegen een gemiddeld uurtarief van 75,50. Dit jaar is het aantal declarabele uren iets toegenomen tot 32 uur gemiddeld, terwijl het gemiddelde uurtarief uitkwam op 77 euro. Dat levert per werkweek gemiddeld 2464 euro op, tegen 2276 euro vorig jaar. In 2012 brachten zzp’ers overigens wekelijks gemiddeld nog 3900 euro in rekening bij hun opdrachtgevers, dus het is nog niet terug op het niveau van een aantal jaren terug.

In totaal hebben dit jaar 691 IT-professionals de volledige vragenlijst doorlopen. 41 Procent van de respondenten is in loondienst bij een IT-bedrijf, 38 procent is als automatiseerder werkzaam bij een gebruikersorganisatie, 6 procent is als zzp’er actief en bijna 15 procent heeft de optie ‘geen van deze drie keuzes’ aangevinkt. Het gaat hoofdzakelijk om mannen (93 procent), met minimaal een hbo-opleiding (86 procent). De gemiddelde leeftijd van de respondenten bedraagt 42 jaar.

Lees meer in de Salary Survey-special die in de Automatisering Gids van 22 mei verschijnt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in