Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'ers kosten ziekenhuizen minder dan software

Ziekenhuizen in Nederland kampen met stijgende kosten voor hun ICT. Afgelopen jaar bedroegen de ICT-kosten 5,3 procent van de totale omzet. Het ICT-budget gaat voor 40 procent op aan software, en voor 34 procent aan ICT-personeel.
ziekenhuis
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

Het percentage van 5,3 procent dat ICT bij Nederlandse ziekenhuizen opslokt van de totale omzet markeert een groei. In 2015 bedroegen de ICT-kosten namelijk bijna 5 procent van de omzet bij ziekenhuizen, en in 2013 nog 4,5 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT Benchmark Ziekenhuizen van ICT-adviesbureau M&I/Partners.

Portals

Doordat elektronische patiëntendossiers (EPD's) inmiddels een basisvoorziening worden, zoeken ziekenhuizen hun onderscheidende waarde meer in informatievoorziening. Hierbij sluiten de organisaties aan op patiënten en externe partijen, zoals andere zorgverleners. Voor deze partijen worden dan vaak aparte portals ingericht, wat weer software- en beheerkosten met zich meebrengt.

Opvallend is dat het aandeel van software in de kosten een lichte daling vertoont. Afgelopen jaar waren de softwarekosten 40 procent van het ICT-budget, terwijl dit in 2015 iets hoger lag: op 42 procent. De kosten voor ICT-personeel lagen toen op 33 procent. In 2017 is dit licht gestegen; naar 34 procent. De oorzaak hiervoor wordt door M&I/Partners gezien in meer beheerwerk vanwege verdergaande digitalisering. "De nieuwste generatie EPD’s en de daarmee gepaard gaande digitalisering van primaire en secundaire zorgprocessen vereisen van ziekenhuizen een grotere formatie functioneel applicatiebeheer", aldus het persbericht over de nieuwste editie van de benchmark.

Meer aandacht, maar beperkt

De stijgende kosten voor ICT hebben niet alleen gevolgen voor de uitgaven. "Door de stijging van de ICT-kosten ontstaat bij ziekenhuizen meer aandacht voor financieel meerjarenbeleid van ICT", merkt het adviesbureau op. Het schort hierbij nog wel aan betere grip op de gebruikte ICT-middelen, wordt gelijk hieraan toegevoegd. "De aandacht voor IT-control blijft echter nog beperkt."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in