Development

Software-ontwikkeling
Samenwerken

IT'ers dragen met virtuele hackathon bij aan strijd tegen coronavirus

Honderden mensen werken dit weekend aan ethische apps en diensten.

© CC0 - Unsplash.com Headway
31 maart 2020

Honderden mensen werken dit weekend aan ethische apps en diensten.

Een grote groep IT'ers en andere professionals probeert dit weekend met de virtuele hackathon Hack from Home hulp te bieden in de crisis rondom het nieuwe coronavirus Covid-19. Gedurende twee dagen werken bijna 300 deelnemers uit 39 landen aan maximaal 25 projecten die hieraan bij moeten dragen. 

De virtuele hackathon Hack from Home is georganiseerd door de Ethical Tech Alliance, HAT-LAB, Case Western Reserve University's xLab en het Hwang Lab van de Cleveland Clinic. De organisatoren willen mensen een kans geven om anderen te helpen tijdens de coronacrisis, aan de hand van technologie.

De nadruk ligt daarbij op ethiek en verantwoord omgaan met gegevens van gebruikers. "De Covid-19-pandemie laat in real-time zien waarom de samenleving een schaalbare, ethische technologie-infrastructuur moet hebben", legt xLab-directeur Youngjin Yoo uit aan ComputerWeekly. "Deze hackathon brengt mensen samen die dit complexe en snel veranderende probleem het hoofd kunnen bieden."

Met het oog op ethiek is besloten dat alle ontwikkelde apps en andere technologieën gebruikmaken van zogenaamde Personal Data Accounts, die sponsor DataSwift - een platform voor het beheren van persoonlijke data - beheerd. Dat account bestaat uit databases die volgens de wet het eigendom zijn van de gebruiker zelf, die ook de volledige controle heeft over welke data er wordt opgeslagen en door wie die data gebruikt wordt. 

Na de hackathon

Tijdens de hackathon - die op 4 en 5 april plaatsvindt - wordt aan maximaal 25 projecten gewerkt. Die projecten kunnen in drie categorieën vallen: citizen science, community health en mass communication. Citizen science-apps laten individuen samenwerken met de overheid en de gezondheidszorg, om het virus sneller te stoppen. Community health moet ervoor zorgen dat er genoeg middelen zijn voor gemeenschappen en dat kwetsbare groepen geholpen worden. Mass communication gebruikt de kracht van persoonlijke data om middelen te mobiliseren en te coördineren. 

Aan het einde van het evenement kunnen haalbare projecten financiering en professionele ondersteuning van ontwikkelaars krijgen, om ze zo verder te ontwikkelen. 

Hack from Home is open voor iedereen ter wereld. Het evenement is virtueel, wat betekent dat er vanuit huis deelgenomen kan worden. De meeste deelnemers komen vooralsnog uit het Verenigd Koninkrijk, waar 100 mensen zich hebben aangemeld. Volgens de meest recente cijfers zijn er drie deelnemers vanuit Nederland.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.