Loopbaan

Carriere
Handen.

“IT'er wil HR-medewerker op werkvloer zien”

Uitkomst HR-evenement AG Connect: “Bind IT’ers aan je door als HR-medewerker op de werkvloer te zijn."

© Unsplash Rawpixel
3 november 2017

Uitkomst HR-evenement AG Connect: “Bind IT’ers aan je door als HR-medewerker op de werkvloer te zijn."

Tip voor HR-medewerkers: “Afscheid nemen is belangrijker dan werven”. Dat was één van de uitkomsten van de paneldiscussie die gisteren plaatsvond tijdens het HR-evenement Scherpschutters van AG Connect.

“Zodra de werknemers in dienst zijn en ze op de afdeling zitten, laat HR ze los”, zei ZZP-er Edwin van de Bospoort tijdens het event van AG Connect. “De mensen van HR, ik zie ze nooit.” Volgens Van De Bospoort - op dit moment doet hij een opdracht bij Wolters Kluwer Tax en Accounting Nederland - zou je HR-medewerkers altijd op de vloer moeten zien. HR-medewerkers moeten niet alleen een medewerker binnen halen meent hij, “maar ook zorgen voor het stuk tussen 9 en 5.”

Minder loyaal

Uit onderzoek van AG Connect en Berenschot eerder dit jaar bleek al dat IT’ers steeds minder loyaal zijn: bij een beter salarisaanbod zijn ze weg. Maar hoe bindt je die IT’ers dan aan je?

Volgens Mark van Vliet van QNH Consulting doe je dat door bijvoorbeeld kennissessies voor gelijkgestemden. “Voor de sessie ‘innoveren voor dummies’ kwamen mensen vanuit Groningen naar Amsterdam omdat ze er graag bij wilden zijn” Voor zijn werk wordt hij gedetacheerd en dus zit hij weinig op kantoor. Deze sessies zijn dan belangrijk.

Thuisgevoel

Lieke Jenniskens van Ictivity pleit juist dat ze zich thuis wil voelen binnen een bedrijf en een stem wil hebben. Dat is voor haar het belangrijkst. “Het gras is altijd groener bij de buren en er zijn altijd mensen die meer geld bieden. Maar je bindt je aan een bedrijf als je in een goed team zit.”

Scherpschutters

Heb je dit evenement gemist maar ben je wel benieuwd naar de sessies van AG Connect voor IT’ers? Niet getreurd, 16 november wordt er nog een sessie georganiseerd. Aanmelden kan via deze link.

De ICT-arbeidsmarkt

Die dikke salarissen voor IT'ers, daar willen bedrijven niet aan. De tijd van een contract tekenen in de showroom lijkt voorbij. Dan blijft de vraag hoe je die toch al moeilijk te vinden IT'ers dan aan je kunt binnen. Door te bekijken hoe ze naar vacatures zoeken bijvoorbeeld: dit zijn de drie belangrijkste trends in hun zoekgedrag. En deze vijf dingen moet je weten over de IT-arbeidsmarkt.

3
Reacties
Marcel 04 november 2017 18:25

HR Medewerkers zijn alleen maar loyaal aan de bestuurder. Voor de rest zijn ze vaak totaal nutteloos en incompetent. Zeker v.w.b. het werven van IT-medewerkers. Ze weten totaal niet waar het over gaat en kunnen de wensen van degenen die de nieuwe mensen nodig hebben niet omzetten in de juiste competenties. Ik, als IT-er, heb er liever niet mee te maken en wil ze zeker niet bij mij op schoot.

Atilla Vigh 04 november 2017 09:19

Binding kan alleen maar als er iets te binden valt. Dat is op inhoud en relatie. Detacheringsorganisaties zijn daartoe nauwelijks in staat. Je zit grotendeels bij een klant. Daar is veel meer relatie. Eens per maand een inhoudsessie en eens per jaar een feestje lost het probleem van niet binden niet op.

Overigens waarom nu in ene binden (en boeien)? Toen het slecht ging hoorde ik niets. Het is een jeukterm, die je zeker niet vanuit een HRM afdeling gaat oplossen. Als je iets zou willen doen, zodat mensen langer blijven (en hoeveel langer dan, toch geen 50 jaar?) zal je wat aan je complete cultuur moeten doen. Misschien zelfs aan je business model. Een one-size fits all oplossing bestaat niet en de oplossing in 3 maanden implementeren, geeft zo ie zo al aan, dat men aan het schieten is.

David Warnink 03 november 2017 17:34

Ik snap de wens tot- en noodzaak van "binding" met de werkgever, maar dat is toch veel meer een management- dan een HR verantwoordekijkheid?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.