Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'er moet zelf kennis up-to-date houden, vindt helft HR-professionals

Ruim de helft van de bedrijven legt de verantwoordelijkheid om de eigen vaardigheden up-to-date te houden volledig bij de IT'er zelf neer. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.057 HR-professionals dat Lepaya samen met Panelwizard uitvoerde. Zeker 36% van de bedrijven heeft volgens de HR-specialisten die betrokken zijn bij de IT dan ook geen duidelijke strategie omtrent bij- en omscholing.
onderwijs
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Van alle Nederlandse bedrijven legt 58% de verantwoordelijkheid voor persoonlijke groei volledig bij de werknemer neer, blijkt uit het onderzoek. Van de HR-professionals die bij IT betrokken zijn, vindt gemiddeld 55% dat dit volledig de verantwoordelijkheid is van de werknemer.

Volgens Lepaya staan daarmee de beloftes rondom een leven lang leren haaks op de situatie in de praktijk. Dat terwijl bij- en omscholing in de toekomst naar verwachting steeds belangrijker wordt:. Een derde van de ondervraagde organisaties verwacht namelijk dat hun werknemers over tien jaar als gevolg van automatisering niet meer de juiste vaardigheden bezitten om hun werk naar behoren uit te kunnen voeren. En ook binnen de IT geldt die verwachting: 33% van de HR-professionals die bij IT betrokken is spreekt deze verwachting uit.

"Het besef dat de vaardigheden van je werknemers je organisatie kan maken of breken, leeft nog verre van voldoende bij organisaties zelf. Werknemer en werkgever wijzen naar elkaar over de verantwoordelijkheid voor persoonlijke ontwikkeling", zegt René Janssen, oprichter van Lepaya. "Riskant hieraan is dat beide partijen zich daardoor niet met dit cruciale onderwerp bezig te houden. Het is aan de werkgever om rechtsomkeert te maken, de benodigde skills in kaart te brengen en de weg te wijzen."

Liever nieuwe mensen dan bijscholen

Toch blijken veel bedrijven geen duidelijke strategie te hebben voor om- en bijscholing. Van alle bedrijven heeft 36% hier geen strategie voor, hetzelfde aantal als onder bedrijven die betrokken zijn bij IT. Bovendien blijken veel werknemers niet op de hoogte van de beschikbare leerbudgetten. Volgens iets meer dan de helft van de HR-specialisten die betrokken zijn bij IT is niet iedereen binnen hun organisatie op de hoogte van beschikbare leerbudgetten. 

Deze cijfers hebben volgens het onderzoek ook gevolgen voor het aannamebeleid bij bedrijven. Ruim 31% van de bij IT betrokken HR-professionals zegt namelijk dat hun bedrijven liever nieuwe mensen aannemen dan dat ze bestaande werknemers om- of bijscholen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in