Overslaan en naar de inhoud gaan

'IT moet meer aandacht hebben voor digitaal minder handige mensen'

IT’ers kunnen een goede bijdrage leveren aan de maatschappelijke thema’s digitale selfservice en digitale inclusiviteit. Daarom gaat beroepsvereniging KNVI samenwerken met stichting Digisterker om meer aandacht te geven aan deze twee maatschappelijke thema’s.
Digitale wereld
© Shutterstock
Shutterstock

Het gaat om het verbeteren van de selfservice van burgers, bedrijven en organisaties via digitale dienstverlening, en meer aandacht voor groepen in de samenleving die moeite hebben met het gebruik hiervan.

Stichting Digisterker ontwikkelt en levert educatieve programma’s voor minder digitaal vaardige burgers in onze samenleving. Directeur Piet Boekhoudt van Stichting Digisterker: “Wij hebben te maken met bibliotheekmedewerkers die bijdragen aan educatieve digitale vaardigheidsprogramma's voor burgers. Stichting Digisterker ontwikkelt deze programma's en bibliotheken bieden deze programma's aan in de vorm van cursussen. Veel bibliotheekmedewerkers zijn als informatieprofessional lid van de KNVI.”

Aanbod en gebruik samenbrengen

IT-professionals zijn mede bepalend voor zowel de ontwikkeling en het aanbod van producten en diensten als ook het ondersteunen bij implementatie en gebruik van deze producten en diensten. KNVI brengt professionals uit de werelden van aanbod en gebruik van digitale dienstverlening met elkaar in verbinding, zegt Boekhoudt. “Stichting Digisterker is goed bekend bij landelijke en gemeentelijke overheden. Wij werken daarin samen met hun informatieprofessionals en ICT’ers. Zij dragen vanuit hun vakgebieden bij aan de totstandkoming van onze digitale samenleving. Zowel bij bibliotheken als overheidsorganisaties is er een groeiend besef dat een grote groep burgers de digitale ontwikkelingen niet kan bijbenen. Deze mensen dreigen buiten de boot te vallen, omdat zij hun zaken niet goed (meer) kunnen regelen.”

Het ontwikkelen van digitale diensten vanuit het perspectief van de burger is daarom buitengewoon belangrijk, zegt Boekhoudt. “Maar ik realiseer me ook heel goed dat dit niet eenvoudig is, want dé gebruiker bestaat niet. Als je alleen al ziet hoe verschillend jongeren en ouderen informatie tot zich nemen, dan besef je dat er nieuwe vormen van informatieoverdracht gevonden moeten worden die de diverse doelgroepen kunnen bedienen. En dat daarvoor nieuwe technische mogelijkheden ontwikkeld en benut moeten worden. Bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van beeld in plaats van tekst.”

Nieuwe alliantie

De samenwerking is al gestart, zegt Boekhoudt. Stichting Digisterker is betrokken bij diverse evenementen van de KNVI. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan het jaarlijkse KNVI-congres op het thema 'digitale inclusie'.” Ook gaat Stichting Digisterker de KNVI vertegenwoordigen in de onlangs opgerichte Alliantie Digitaal Samenleven, waarin bedrijven, overheden en belangenorganisaties samenwerken aan een vaardige, veilige en verantwoorde digitale samenleving. KNVI zal op het jaarcongres op 14 november 2019 aandacht geven aan het thema digitale inclusiviteit. Het thema staat op de agenda van diverse sprekers en sessies.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juni-julinummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in