Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-industrie levert flinke bijdragen Nederlandse octrooien

NXP Semiconductors en ASML vroegen afgelopen jaar de meeste octrooien aan van alle Nederlandse IT-organisaties. In het algemeen doet vooral Noord-Brabant het goed ten opzichte van andere Europese regio's.
lamp idee
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

NXP Semiconductors diende vorig jaar 312 octrooiaanvragen in en staat daarmee in Nederland op de 5e plaats in de ranglijst. ASML staat op plaats 6 met 264 aanvragen. Royal Philips voert de lijst aan met 1617 aanvragen en Philips Lightning volgt daarop met 573 octrooien. In de top 15 figureren nog TNO (122), Gemalto (112) en STMicroelectronics (11) als vertegenwoordigers van de IT-industrie.

In de Europese ranglijst van het Europees octrooi bureau (EOB) blijkt de regio Noord-Brabant net in de top 5 te staan, na Beieren, de regio rond Parijs (Île de France), Noordrijn-Westfalen en Badem Württemberg. Zuid-Holland staat op positie 17.

Octrooi als vonk in de banenmotor

Volgens het Europees Octrooibureau genereren industrieën die bovengemiddeld gebruikmaken van intellectuele eigendomsrechten (IER) zoals octrooien, merken, industriële ontwerpen en auteursrechten jaarlijks 39,3% van het Nederlandse BBP (271 miljard euro). Ze zijn goed voor 2,3 miljoen banen (29% van het Nederlandse totaal). Op EU- niveau zijn dat respectievelijk 6,6 biljoen euro en 63 miljoen banen.

Octrooi-intensieve industrieën betalen bovendien de hoogste arbeidslonen, volgens het onderzoek van EOB. “Het belang van IER-intensieve industrieën weerspiegelt de kracht van de Europese kenniseconomie. Bedrijven in deze sector dienen vaak gecombineerde aanvragen in voor intellectuele eigendomsrechten om hun kennis te beschermen. Deze strategie creëert producten en diensten met een hogere toegevoegde waarde die het Europese en Nederlandse concurrentievermogen op de lange termijn helpen te versterken", zegt António Campinos, voorzitter van het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in