Innovatie & Strategie

Wetenschap
idee

IT-industrie levert flinke bijdragen Nederlandse octrooien

Octrooi-aanvragen blijken goed voor versterking economie.

© CC BY 2.0 - Flickr.com thetaxhaven
25 september 2019

Octrooi-aanvragen blijken goed voor versterking economie.

NXP Semiconductors en ASML vroegen afgelopen jaar de meeste octrooien aan van alle Nederlandse IT-organisaties. In het algemeen doet vooral Noord-Brabant het goed ten opzichte van andere Europese regio's. 

NXP Semiconductors diende vorig jaar 312 octrooiaanvragen in en staat daarmee in Nederland op de 5e plaats in de ranglijst. ASML staat op plaats 6 met 264 aanvragen. Royal Philips voert de lijst aan met 1617 aanvragen en Philips Lightning volgt daarop met 573 octrooien. In de top 15 figureren nog TNO (122), Gemalto (112) en STMicroelectronics (11) als vertegenwoordigers van de IT-industrie.

In de Europese ranglijst van het Europees octrooi bureau (EOB) blijkt de regio Noord-Brabant net in de top 5 te staan, na Beieren, de regio rond Parijs (Île de France), Noordrijn-Westfalen en Badem Württemberg. Zuid-Holland staat op positie 17.

Octrooi als vonk in de banenmotor

Volgens het Europees Octrooibureau genereren industrieën die bovengemiddeld gebruikmaken van intellectuele eigendomsrechten (IER) zoals octrooien, merken, industriële ontwerpen en auteursrechten jaarlijks 39,3% van het Nederlandse BBP (271 miljard euro). Ze zijn goed voor 2,3 miljoen banen (29% van het Nederlandse totaal). Op EU- niveau zijn dat respectievelijk 6,6 biljoen euro en 63 miljoen banen.

Octrooi-intensieve industrieën betalen bovendien de hoogste arbeidslonen, volgens het onderzoek van EOB. “Het belang van IER-intensieve industrieën weerspiegelt de kracht van de Europese kenniseconomie. Bedrijven in deze sector dienen vaak gecombineerde aanvragen in voor intellectuele eigendomsrechten om hun kennis te beschermen. Deze strategie creëert producten en diensten met een hogere toegevoegde waarde die het Europese en Nederlandse concurrentievermogen op de lange termijn helpen te versterken", zegt António Campinos, voorzitter van het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.