Loopbaan

Carriere
klaslokaal

'IT-docent moet de werkvloer op'

© Pixabay CC0 Public Domain
16 januari 2015
"Er valt nog veel te bereiken in de relatie tussen scholen en bedrijven." zegt Leen Blom, manager Research & Development bij Centric. "Er is al wel contact, maar het ontbreekt vaak aan continuïteit van de relaties." Minister Jet Bussemaker van onderwijs spreekt met diverse betrokkenen als basis voor nieuw beleid.

De visie van Blom werd gedeeld een vertegenwoordiger vanuit het onderwijs, die net as Blom meedeed aan een bijeenkomst in het kader van de HO-tour. De minister wil de conclusies uit deze tour gebruiken als inbreng bij het opstellen van de Strategische Agenda hoger onderwijs die in de zomer verschijnt.

Afgelopen woensdag spraken een aantal leden van Nederland ICT en VNO-NCW MKB Nederland over de samenwerking met het onderwijs in het kader van deze HOtour. Uit het gesprek bleek dat er behoefte was aan meer regionale initiatieven. Goede voorbeelden zijn er ook, zoals van Koning & Hartmann dat actief bijdraagt aan het opzetten van het HighTechCentre Delft, een samenwerkingsverband tussen scholen, de publieke sector en het bedrijfsleven.

Laat de docent meelopen

Maar er is ook ruimte voor verbetering omdat initiatieven te vaak verwateren. Tobias Kuipers, CTO van de Software Improvement Group, ziet een concrete mogelijkheid tot betere aansluiting tussen praktijk en onderwijs, die door alle deelnemers werd gesteund: laat docenten een langere periode meedraaien in de praktijk.

"Het zou goed zijn als docenten de ruimte krijgen, zowel qua tijd als financieel, om een paar maanden mee te lopen bij bedrijven, zodat ze zelf kunnen zien wat voor problemen er zijn in de wereld." laat hij weten. "De minister gaf aan een extra 620 miljoen te kunnen investeren in het hoger onderwijs, dit lijkt me dan een zeer geschikte bestemming daarvoor."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.