Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-auditors: Software Asset Management onderbelicht

De meerderheid van de Nederlandse IT-auditors is van mening dat bedrijven niet genoeg aandacht schenken aan Software Asset Management. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de beroepsorganisatie van IT-auditors in Nederland, NOREA, onder haar eigen leden.
audit
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Volgens 70 procent van de ondervraagde IT-auditors vertegenwoordigt software een van de belangrijkste kapitaalgoederen van bedrijven. Maar liefst 76 procent denkt dat het beter managen van licenties en het naleven van de voorwaarden van contracten met softwareleveranciers grote financiële voordelen oplevert. Dit Software Asset Management-vakgebied is volgens 73 procent dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de IT-auditor.

Maar de beroepsgroep geeft ook aan dat het vakgebied serieuzer genomen zou moeten worden in de boardroom: 69 procent van de respondenten is van mening dat Software Asset Management onvoldoende aandacht krijgt binnen organisaties. Volgens hen wordt hier pas op gestuurd nadat softwareleveranciers erop toezien dat klanten de licentievoorwaarden ook daadwerkelijk naleven. Maar liefst 66 procent van de Nederlandse IT-auditors geeft aan dat dit reden is voor een organisatie om de gehele licentiehuishouding stevig onder de loep te nemen. Verder geeft 41 procent van de respondenten aan dat organisaties waar ze voor werken specialistische tooling gebruiken om de software licentiehuishouding te monitoren.

Financiële risico’s genegeerd

IT-auditors controleren onder andere of de juiste personen binnen een organisatie toegang hebben tot bepaalde systemen, software en data. “Een meerderheid van 62 procent van de respondenten geeft aan dat in hun controleopdracht niet de vraag begrepen is of de contractuele voorwaarden en restricties die gemoeid zijn met het gebruik van deze systemen daadwerkelijk worden nageleefd”, licht woordvoerder Jan de Heer van NOREA toe. “Dit geeft aan dat IT-auditors vooral worden ingeschakeld om andere, ook essentiële aspecten zoals de betrouwbaarheid en veiligheid van software, te controleren en minder om onderzoek te doen naar de grote financiële risico’s die aan software non-compliance kleven.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in