Management

IT beheer
audit

IT-auditors: Software Asset Management onderbelicht

Organisatie hebben er te weinig oog voor, ondanks grote financiële voordelen.

© CC BY 2.0 - Flickr Foam
12 maart 2019

Organisatie hebben er te weinig oog voor, ondanks grote financiële voordelen.

De meerderheid van de Nederlandse IT-auditors is van mening dat bedrijven niet genoeg aandacht schenken aan Software Asset Management. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de beroepsorganisatie van IT-auditors in Nederland, NOREA, onder haar eigen leden.

Volgens 70 procent van de ondervraagde IT-auditors vertegenwoordigt software een van de belangrijkste kapitaalgoederen van bedrijven. Maar liefst 76 procent denkt dat het beter managen van licenties en het naleven van de voorwaarden van contracten met softwareleveranciers grote financiële voordelen oplevert. Dit Software Asset Management-vakgebied is volgens 73 procent dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de IT-auditor.

Maar de beroepsgroep geeft ook aan dat het vakgebied serieuzer genomen zou moeten worden in de boardroom: 69 procent van de respondenten is van mening dat Software Asset Management onvoldoende aandacht krijgt binnen organisaties. Volgens hen wordt hier pas op gestuurd nadat softwareleveranciers erop toezien dat klanten de licentievoorwaarden ook daadwerkelijk naleven. Maar liefst 66 procent van de Nederlandse IT-auditors geeft aan dat dit reden is voor een organisatie om de gehele licentiehuishouding stevig onder de loep te nemen. Verder geeft 41 procent van de respondenten aan dat organisaties waar ze voor werken specialistische tooling gebruiken om de software licentiehuishouding te monitoren.

Financiële risico’s genegeerd

IT-auditors controleren onder andere of de juiste personen binnen een organisatie toegang hebben tot bepaalde systemen, software en data. “Een meerderheid van 62 procent van de respondenten geeft aan dat in hun controleopdracht niet de vraag begrepen is of de contractuele voorwaarden en restricties die gemoeid zijn met het gebruik van deze systemen daadwerkelijk worden nageleefd”, licht woordvoerder Jan de Heer van NOREA toe. “Dit geeft aan dat IT-auditors vooral worden ingeschakeld om andere, ook essentiële aspecten zoals de betrouwbaarheid en veiligheid van software, te controleren en minder om onderzoek te doen naar de grote financiële risico’s die aan software non-compliance kleven.”

Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
happy wheels 13 maart 2019 10:32

The website you share is very good. I have found many useful and helpful information for me. Thank you very much.
https://templerun.co

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.