Innovatie & Strategie

Juridische zaken
spyware

Israëlische spywaremaker op zwarte lijst VS gezet

Berucht bedrijf achter spionagesoftware wordt afgekneld.

© Shutterstock Mundissima
4 november 2021

Berucht bedrijf achter spionagesoftware wordt afgekneld.

Het Israëlische bedrijf NSO dat software levert waarmee wereldwijd tal van staatshoofden, oppositieleiders en activisten werden afgeluisterd is op de Amerikaanse zwarte lijst gezet. Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de activiteiten van het bedrijf in strijd zijn met de belangen van de Verenigde Staten en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Export naar de VS maar ook handelscontacten met Amerikaanse bedrijven is nu verboden.

De software heeft repressieve overheden in staat gesteld journalisten, mensenrechtenactivisten en tegenstanders in het buitenland ongemerkt te volgen in hun pogingen hen tot zwijgen te brengen, aldus het ministerie. Daarmee treedt NSO op tégen belangen van de Verenigde Staten, zowel wat betreft buitenlands beleid als ook nationale veiligheid, valt te lezen in het besluit.

Staatshoofden en critici

Onderzoeksjournalisten van het Franse collectief Forbidden Stories brachten de zaak aan het licht. Zij ontdekten onder meer dat de Pegasus-spyware werd gebruikt tegen prominenten als de Franse president Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI. Ook de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi werd in de gaten gehouden, evenals meer dan 180 journalisten van vooraanstaande nieuwsorganisaties. NSO heeft de bevindingen weersproken.

De NSO Group is ontsteld over het Amerikaanse besluit, zei een woordvoerder tegen het Franse persbureau AFP. Het bedrijf meent dat zijn technologie de VS juist steunen door terrorisme en misdaad te voorkomen, het enige doel waarvoor de software zou zijn bedoeld. NSO gaat proberen de beslissing ongedaan te maken.

Naast een exportverbod naar de VS dreigt het bedrijf nu ook afgesneden te worden van IT-diensten en -producten die het zelf nodig heeft voor zijn eigen bedrijfsaanbod. Amerikaanse IT-leveranciers als Dell en Microsoft zouden eerder al door de Amerikaanse overheid zijn ingelicht dat NSO op de zwarte lijst wordt gezet.

Nog 3 spywaremakers

De VS zetten nog drie bedrijven die zich schuldig maken aan kwaadaardige cyberactiviteiten op de lijst: het Israëlische Candiru, Positive Technologies uit Rusland en Computer Security Initiative Consultancy uit Singapore. De actie is onderdeel van de inspanningen van de regering-Biden om mensenrechten centraal te stellen in het buitenlands beleid. Het Russische Positive Technologies is eerder in het nieuws geweest met de onthulling van ernstige kwetsbaarheden in onder meer Linux, in virtualisatiesoftware VMware en in 4G/5G-netwerken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.