Overslaan en naar de inhoud gaan

iPhone-vertraging voortaan niet meer stilletjes

iPhone-gebruikers krijgen in de toekomst een notificatie van Apple als een software-update een merkbare impact zal hebben op het prestatieniveau van hun smartphones. De Amerikaanse fabrikant is dit overeengekomen met de Britse consumentenautoriteit CMA die actie heeft ondernomen in navolging van de 'batterygate'-affaire van eind 2017 en begin 2018.
Apple iPhone S6
© CCO / Flickr
CCO / Flickr

Apple heeft toegezegd voortaan duidelijker te zijn en vooraf meer informatie te verstrekken aan iPhone-gebruikers over het prestatieniveau en accuvermogen van hun toestellen. Dit als gevolg van gesprekken met de Britse consumentenwaakhond CMA (Competition and Markets Authority). Die organisatie heeft bij Apple aangeklopt met zorgen over de handelingen van de smartphonemaker, met betrekking tot consumenten beschermende wetgeving.

Batterygate

Eind 2017 had Apple namelijk stilletjes het prestatieniveau van bepaalde iPhone-modellen omlaag gedrukt. Dit was gedaan met een update voor iPhone- en iPad-besturingssysteem iOS. Uiteindelijk kwam naar buiten dat het bedrijf van CEO Tim Cook dit had gedaan om plotse toesteluitval te voorkomen, die kon optreden doordat versleten accu's niet opkonden tegen bepaalde prestatiepieken. Deze goedbedoelde, maar stilgehouden actie van Apple heeft veel ophef veroorzaakt.

Naderhand heeft Apple openheid van zaken gegeven, excuses aangeboden, en corrigerende maatregelen getroffen. Daaronder ook een optie in een latere iOS-update om de vertraging van iPhones uit te schakelen. Gebruikers die daarvoor kiezen, lopen dan wel het risico van plotse uitval van hun smartphones. Daarnaast heeft Apple korting verstrekt op vervanging van versleten accu's en is OS voorzien van een indicator om de status van de ingebouwde iPhone-batterij aan te geven.

Gerechtelijke stappen

De nu getroffen afspraken met de CMA betreffen deels de maatregelen die Apple al heeft genomen, stipt de Britse consumentenwaakhond aan. Maar daar bovenop komt nog de formele toezegging van de iPhone-maker dat die consumenten voortaan vooraf zal informeren wanneer het een geplande update voor iOS uitbrengt die aanzienlijke impact heeft op het presteren van het apparaat. Indien Apple zich niet aan deze formele afspraak houdt, kan de CMA gerechtelijke stappen ondernemen, sluit de Britse organisatie zijn nieuwsbericht af.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in