Overslaan en naar de inhoud gaan

'iOS 13 sneller en met donkere modus'

Wat is er al uitgelekt over aankondigingen van Apple over iOS, macOS en watchOS tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC (The Worldwide Developers Conference), begin juni?
Programmeren in Swift
© Apple
Apple

Persbureau Bloomberg sprak met een aantal ingewijden bij Apple over welke nieuwe functies de updates van iOS, macOS en watchOS gaan krijgen. De updates naar iOS 13, macOS 10.15 en watchOS 6 worden vanaf juni verwacht en de nieuwe functies zullen tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC op 4 juni gepresenteerd worden. In het najaar wordt de software als gratis update beschikbaar gesteld. Inmiddels is er al behoorlijk wat uitgelekt.

Zo wordt iOS 13 – codenaam Yukon - sneller dan iOS 12 en het aantal bugs zou minder moeten zijn. Apple werkt trouwens al aan iOS 14 – codenaam Azul, voor 2020. Die release zal waarschijnlijk 5G ondersteunen en nieuwe Augmented Reality (AR)-functionaliteit voor het volgende model iPhone dat voor volgend jaar op de planning staat.

Verder zijn dit de belangrijkste zaken over de al uitgelekte aankondigingen:

  • Het nieuwe besturingssysteem krijgt ook nieuwe animaties bij het openen en sluiten van apps en de widgets links van het thuisscherm zou een 'cleanere look' krijgen.
  • Ook wordt er – net als eerder al - gesproken over een donkere modus, waarbij iOS 13 door op één knop te drukken in het Control Center in een zwartgrijze kleurstelling wordt weergegeven voor ‘s nachts. Tot slot zal het iOS-toetsenbord veranderd, zodat gebruikers kunnen vegen om woorden te typen.
  • In de app Apple Maps kunnen gebruikers straks meer veelgebruikte locaties bewaren en foto’s toevoegen. Hierdoor wil Apple de concurrentie aangaan met Google Maps en Waze.
  • Er komt waarschijnlijk een uitgebreide Find my Friends-functie voor zowel mensen als apparaten. Bovendien kan deze iOS-app en andere apps van Apple, zoals de Podcast-app, straks vrij makkelijk over worden gezet naar de Mac. Dit scheelt ontwikkelaars straks heel wat programmeerwerk. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er straks nog maar een App Store is voor alle Apple-apparaten en dat de verschillende apps voor iPhones, iPads en Macs worden samengevoegd. Waarschijnlijk zal dit in 2021 het geval zijn.
  • Op de nieuwe versie van macOS zou een aparte Apple Music-app worden toegevoegd die wordt ontwikkeld als standaard Mac-programma. Op dit moment maakt die app deel uit van iTunes.
  • De iPad krijgt meer eigen functies. Zo wordt de Herinneringen-app voorzien van een aantal nieuwe functies, voornamelijk gericht op het ordenen van taken. De Gezondheid-app wordt uitgebreid en toont gebruikers elke dag een rapport van hun gezondheid. Daarin wordt ook aangegeven hoe luid gebruikers muziek luisteren. De iPad krijgt ook een verbeterd multitask-scherm en een aangepast thuisscherm, en de mogelijkheid om door meerdere versies van dezelfde app te schakelen, zo kunnen straks bijvoorbeeld tegelijkertijd twee dezelfde tekstverwerkers naast elkaar geopend worden.
  • Apple zou het besturingssysteem voor de Apple Watch, watchOS 6, minder afhankelijk willen maken van iOS door het horloge een eigen App Store te geven. Nu moeten apps voor de smartwatch nog via een gekoppelde iPhone worden geïnstalleerd. Ook krijgt watchOS de Dictafoon-app die de iPhone en Mac al hebben en komt er een Apple Books-app voor luisterboeken en een Calculator-app voor Apple Watch. Tot slot krijgt de Apple Watch krijgt nieuwe gezondheidsfuncties: een menstruatiekalender en daarnaast een app die gebruikers herinnert hun medicijnen te nemen.
  • Naar verwachting presenteert Apple tijdens WWDC ook nieuwe hardware, zoals de nieuwe Mac Pro, waar al een aantal jaar aan wordt gewerkt en een nieuwe externe monitor met de codenaam J290.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in