Beheer

Privacy
iOS

iOS 12.2-bèta blokkeert toegang tot sensoren voor web apps

Apple overweegt Safari privacyvriendelijker te maken, maar frusteert AR- en VR-ontwikkelaars.

© Apple
5 februari 2019

Apple overweegt Safari privacyvriendelijker te maken, maar frusteert AR- en VR-ontwikkelaars.

De nieuwste bèta van iOS 12.2 geeft web apps standaard geen toegang tot sensoren van het iOS-toestel. Dit komt de privacy van de gebruiker ten goede, maar het heeft ook invloed op web apps die zich richten op virtual en augmented reality.

Wie de laatste iOS 12.2-bèta installeert, komt in het privacy-instellingenscherm van Safari een vinkje tegen. Dit ‘Motion & Orientation Access’-vinkje, zoals hij in het Engels heet, bepaalt of een website in Safari toegang krijgt tot de gyroscoop en versnellingsmeter van de iPhone, iPad of iPod. In huidige iOS-versies staat het vinkje standaard aan, maar in de bèta staat hij uit. Dat heeft grote gevolgen voor websites die dergelijke toestelsensoren moeten gebruiken, schrijft onder andere Arstechnica. iOS-gebruikers die via Safari augmented reality (AR) of virtual reality (VR) willen ervaren, moeten in de bèta namelijk de privacy-instellingen induiken.

Privacy

Op Twitter schrijven twee Apple-ontwikkelaars over de verandering in de bèta. Hieruit valt op te maken dat Apples beslissing te maken heeft met de privacy van zijn gebruikers. Een paar maanden geleden publiceerde Wired namelijk een lang verhaal over hoe commerciële sites in populaire mobiele browsers vaak zonder toestemming van de gebruiker toegang krijgen tot sensoren van het apparaat. Dit geldt ook voor Safari. Het artikel deed wat stof opwaaien en heeft Apple mogelijk aangezet om Safari privacyvriendelijker te maken.

Hierbij moet wel gezegd worden dat de ‘vinkjesbeperking’ een voorlopige wijziging is. Het gaat om een bèta, en het is nog niet duidelijk of Apple de verandering gaat doorvoeren in de definitieve versie van iOS 12.2. Websiteontwikkelaars van AR en VR vrezen voor hun toekomst als het techbedrijf voet bij stuk houdt. Tegenover Digiday zeggen een aantal developers dat ze bang zijn dat veel gebruikers het privacyvinkje straks niet weten te vinden, waardoor minder iDevice-bezitters aan de slag gaan met AR- en VR-sites.

Het is nog onbekend wanneer de uiteindelijke iOS 12.2-softwareupdate uitkomt.

Lees meer over
1
Reacties
Lowlander 06 februari 2019 22:10

"....Websiteontwikkelaars van AR en VR vrezen voor hun toekomst...."
Man, man, hun toekomst hangt af van een (1) vinkje, huilie huilie doen big time !
Programeer een check op dat vinkje en laat de gebruiker weten als het uit staat (en wijs de weg waar het staat).
Snowflake generatie ten top !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.