Overslaan en naar de inhoud gaan

iOS 11: iPhone en iPad krijgen file manager

Bètaliefhebbers kunnen er nu al mee an de slag. Van de herfst kan iedereen iOS 11 genieten - als je iPhone of iPad ten minste niet al te oud is.
iOS 11 op iPhone en iPad
© Apple
Apple

Apple hield iOS 11 ten doop op zijn World Wide Developers Conference. iOS 11 bevat honderden verbeteringen en vernieuwingen. Voor de iPad is het zelfs de grootste sprong vooruit ooit, zegt Apple.

Augmented reality

Zoals al duidelijk was geworden, is augmented reality een belangrijk onderdeel van de vernieuwingen. iOS 11 is verrijkt met een ontwikkelomgeving waarmee de nieuwste computervisualiseringstechnieken kunnen worden gebruikt om virtuele beelden en informatie te integreren met afbeeldingen van de werkelijke wereld. Apple voorziet daarvoor talloze toepassingen, van interactieve spelletjes tot verrijkte online-winkelervaringen en industrieel ontwerp. Wat de resultaten ervan zullen zijn, hangt af van wat ontwikkelaars met de daarvoor beschikbaar gemaakt ARKit gaan doen.

Verbeterde intelligente assistent

Apple heeft de persoonlijke assistent Siri slimmer gemaakt met deep-learningtechnieken. De mannelijke en vrouwelijke stemmen klinken natuurlijker en kunnen Engelse woorden en zinnen vertalen in het Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Daarbij kan Siri nu ook rekening houden met wat het geleerd heeft uit eerder zoekgedrag wanneer het assisteert bij het opstellen van mail, messages en andere apps.

Onderling afrekenen

Met Apple Pay kunnen kennissen en familieleden snel onderling geld overmaken via Messages of middels een gesproken opdracht aan Siri.

Niet storen tijdens het rijden

Apple zet een eerste stapje richting een veel bediscussieerd thema: het uitschakelen van de mobiele telefoon tijdens het autorijden. Met de 'Do not disturb while driving'-functie detecteert iOS 11 autonoom, of je wellicht autorijdt. In dat geval worden meldingen van binnenkomende berichten automatisch onderdrukt, en krijgen contacten desgewenst een melding dat je niet kunt reageren omdat je rijdt. Do not disturb while driving moet je wel zelf inschakelen.

Eindelijk: een file manager

Door Apple niet zo prominent gebracht - in eerste instantie was het allen een gerucht, de app werd pas later op de WWDC geïntroduceerd - maar voor velen waarschijnlijk de meest gewilde verbetering: de Files app. Files is een file manager waarmee je lokale bestanden en bestanden in de cloud kunt beheren. Behalve iCloud Drive worden in ieder geval ook Dropbox en Box ondersteund. Files ondersteunt geneste mappen, favorieten, een zoekfunctie, tags en de mogelijkheid bestanden te presneteren gesorteerd op omvang en datum. Het wordt ook mogelijk bestanden via een klik-en-sleep-actie te verplaatsen en zo beschikbaar te maken voor andere apps, bijvoorbeeld door een bijlage uit je mail in de bestandsstructuur te slepen.

En verder

iOS 11 biedt verder een modus voor typen met één hand op de iPhone, kaarten voor (de verschillende verdiepingen van) overdekte gebieden zoals luchthavens, verbeterde nieuwsfunctionaliteit, meer mogelijkheden om het besturingssyteem naar je hand te zetten etc.  Andere vernieuwingen worden gepresenteerd in Apples persbericht over iOS 11.

... maar niet voor 32-bits

De iPhone 5 uit 2012, de iPhone 5C uit 2013 en de iPads van de vierde generatie zullen iOS 11 niet kunnen draaien. iOS 11 werkt namelijk alleen op 64-bitsprocessors, en die hebben deze systemen niet. Omgekeerd zullen systemen die onder iOS 11 werken, niet overweg kunnen met 32-bitsapplicaties.

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in