Overslaan en naar de inhoud gaan

Invoering 'sleepwet' uitgesteld tot 1 mei

De invoering van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) wordt uitgesteld tot 1 mei 2018. Dat zeggen Haagse bronnen, na berichtgeving door Nieuwsuur en NRC Handelsblad.
Kajsa Ollongren
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De Wiv, in de volksmond inmiddels de 'sleepwet', zou per 1 januari van kracht worden. Het duurt echter langer om kandidaten te selecteren voor de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Deze commissie moet vooraf bekijken of de inzet van bevoegdheden als het onderscheppen van internetverkeer rechtmatig is. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zal het uitstel woensdag bekendmaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Om de 'sleepwet of 'aftapwet' is veel te doen. De nieuwe wet geeft inlichtingendiensten onder meer ruimere bevoegdheid om data te onderscheppen op de kabel. Tegenstanders vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data te verzamelen.

Woensdag maakt de Kiesraad bekend of en wanneer er een raadgevend referendum over de wet komt. Om het referendum mogelijk te maken zijn ruim 400.000 handtekeningen verzameld. Aan de Kiesraad om te oordelen of er genoeg geldige steunbetuigingen zijn. Als dat het geval is, wordt het referendum naar verwachting in maart gehouden, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer weten over de sleepwet?

Sleepwet voorlopig papieren tijger. Opsporingsdiensten hebben nog niets geregeld met internetaanbieders voor de technische realisatie

Bits of Freedom vraagt Rutte sleepwet uit te stellen. Digitale burgerrechtenorganisatie roept op in open brief om sleepwet pas in te voeren na referendum.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in