Development

Software-ontwikkeling
PHP

Internettaal php gaat radicaal op de schop

De ontwikkelaarsgemeenschap achter de populaire open source programmeertaal php richt zich op het verhogen van de prestaties van in php geschreven code.

30 mei 2014

De ontwikkelaarsgemeenschap achter de populaire open source programmeertaal php richt zich op het verhogen van de prestaties van in php geschreven code.

De nieuwe ontwikkeling heeft ook al een naam gekregen, phpng, wat staat voor Php Next Generation. Het werk gebeurt onder leiding van Dmitry Stogov, een van de kernteamleden van de php-ontwikkeling.

Stogov lijkt op het idee gekomen te zijn door een initiatief van Facebook van juli vorig jaar. Daarin werd gekozen voor een nieuwe aanpak die HipHop Virtual Machine (HHVM) heet en zorgt voor een snellere vertaling van php-code naar machinetaal. De werking van HHVM heeft veel weg van die van de Java Virtual Machine.

Obstakels uit de weg ruimen

Het team van Stogov kijkt nu vooral naar het herschikken van de interne Applicaion Programming Interfaces (API's). Het doel is de werking van de Just in Time (JIT) compilers te vereenvoudigen. Stogov zegt in een blog "te zoeken naar oplossingen voor problemen die de huidige en toekomstige implementaties van een JIT-vaardige executor verhinderen in een optimale werking door geheugengebruik te verbeteren en enkele API's op te schonen."

Php is een taal die direct door de processor wordt verwerkt met behulp van een interpreter. Andere talen zoals C en C++ maken gebruik van een compiler waarbij de code al is omgezet in machineleesbare taal. Daardoor is de taal lastiger te bewerken, zeker voor wat onervaren ontwikkelaars, maar is wel efficiënter en sneller door de processor te verwerken. De inzet van snelle interpreters (JIT) helpt het nadeel van php tov van de gecompileerde code te verminderen. Volgens Stogov kunnen de activiteiten van phpng de prestaties van de JIT-interpreters zeker met 20 procent verbeteren.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.