Innovatie & Strategie

Netwerken
Netwerk, internet

'Internetschaarste dreigt door tekort aan stroom'

Overheid moet van docent Universiteit Twente maatregelen nemen. 

27 februari 2020

Overheid moet van docent Universiteit Twente maatregelen nemen. 

Als we op dit niveau dataverkeer aan blijven maken, komt er op termijn een einde aan onbeperkt internetten. Daar waarschuwt Fons Wijnhoven, docent van de Universiteit Twente, voor in Tubantia. Volgens hem is er niet genoeg stroom om de stroom aan data op gang te houden en kan er uiteindelijk 'internetschaarste' ontstaan. 

"Als we op deze manier doorgaan dan gaat over vijf jaar twintig procent van de hele stroomproductie in de wereld op aan dataverkeer", aldus de docent. Maar er zit een grens aan de hoeveelheid stroom die er via het netwerk geleverd kan worden. En daarmee mogelijk dus ook een grens aan hoeveel dataverkeer er mogelijk is. In Amsterdam zou zelfs al tegen een grens aangelopen worden: er kan niet meer bij. Dat is problematisch, want in Amsterdam zit het grootste dataknooppunt van Europa. 

Bal ligt bij overheid

Wijnhoven vindt dan ook dat er meer bewustwording moet komen. Zo moeten consumenten in gaan zien dat hun gebruik van het internet aardig wat stroom en CO2-uitstoot kost. "En misschien moeten we er verschillende prijskaartjes aan gaan hangen. Nu betaalt iedereen hetzelfde voor een internetabonnement." Dat terwijl er natuurlijk een groot verschil zit tussen de hele dag films streamen via Netflix of alleen wat e-mails beantwoorden. 

De bal ligt wat betreft Wijnhoven echter niet alleen bij de telecomaanbieders en consumenten, maar ook bij de overheid. Er moet volgens hem nieuw beleid komen om aan de wensen en eisen van de maatschappij te kunnen blijven voldoen. Zo stelt Wijnhoven een verbod voor op diensten waar al goede alternatieven voor zijn. "Neem de cryptomunten en de block-chaintoepassingen. Die vreten enorme hoeveelheden energie. Terwijl er veilige alternatieven bestaan."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.