Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet vertraagd door storing bij knooppunt Amsterdam

Een van de grootste internetknooppunten ter wereld, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), kampte woensdag met een korte maar grote storing. Het verkeer viel grotendeels stil. De internetverbinding van Nederlandse consumenten en bedrijven werd daardoor even veel langzamer, aldus een woordvoerder van de organisatie.
AMS-ix
© AMS-ix
AMS-ix

De oorzaak is nog niet bekend. De storing begon rond 10:20 uur en was bijna een half uur later verholpen. Volgens AMS-IX was de uitval uitzonderlijk. In de statistieken van het internetknooppunt is een scherp dal zichtbaar, waarbij het dataverkeer richting nul is gegaan. Het herstel is bijna net zo snel weer gekomen, hoewel dat toch ongeveer de helft van het dal was. De tweede helft van het herstel naar het verkeersniveau van vlak voor de uitval heeft geduurd tot ongeveer 13:00 uur vandaag.

Andere route vinden

Een internetknooppunt is de plek waar grote internetaanbieders hun netwerken aan elkaar koppelen. Verkeersstromen voor online-activiteiten van consumenten, bedrijven en overheden lopen via knooppunten als de AMS-IX van en naar andere sites en systemen aan internet hangen. Dit betreft naast simpel websurfen en zoekopdrachten invoeren ook uitwisseling van mails en chatberichten, werken in de cloud en streaming van audio en video.

"Wij zorgen ervoor dat je via KPN op de systemen van Facebook komt of via T-Mobile bij Viaplay. Als dat wegvalt, moet je provider een andere route vinden naar het netwerk. Dan ga je omwegen nemen en dat zorgt voor vertraging. Het is niet zo dat je de dienst niet kan bereiken, maar het duurt langer", legt AMS-IX uit.

Eigenlijk 16 locaties

De Amsterdamse internet-exchange is in 1994 van start gegaan. Het knooppunt heeft honderden leden, waaronder grote bedrijven als Microsoft, Google, Facebook, Spotify en Netflix. Het Amsterdamse knooppunt is eigenlijk verdeeld over zestien gekoppelde locaties in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Naaldwijk en op Schiphol.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in