Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Archive door de knieën met nood-bieb

De National Emergency Library van Internet Archive stopt op 16 juni. De online-boekenuitleen met verruimde voorwaarden was ingesteld om studenten en medisch personeel te helpen aan de boeken die zij niet op normale wijze konden krijgen vanwege de Covid19-lockdown. De uitgevers zien het als een site voor piraterij.
studente met laptop
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De Internet Archive-organisatie zwicht daarmee voor de rechtszaken die vier uitgevers hadden aangespannen tegen de organisatie. De Emergency Library is onderdeel van het Open Libraries-initiatief. Daarin scant de Internet Archives-organisatie boeken en stelt deze online beschikbaar. Om claims op auteursrecht te voorkomen hanteert de organisatie normaal een limiet aan het aantal kopieën dat tegelijk wordt 'uitgeleend'.

Er is een beperkte uitleenduur en daarna zijn de gedownloade kopieën onbruikbaar. Is dit maximum aantal uitgeleende exemplaren bereikt, komen geïnteresseerden normaal op een wachtlijst. Voor de Emergency Library had de Internet Archives-organisatie echter van 1,4 miljoen boeken de limiet tijdelijk verwijderd. De boeken waren dus onbeperkt te downloaden. Die situatie zou tot 30 juni blijven bestaan.

De uitgevers - die ook de reguliere uitleen slechts tolereren - waren het met deze gang van zaken niet eens. Ze spanden begin juni een rechtszaak aan tegen Internet Archive vanwege het schenden van het auteursrecht. Brewster Kahle legt uit in een blog dat nu twee weken eerder dan gepland de uitleen weer teruggaat naar de reguliere procedure met wachtlijsten, signaleerde Ars Technica.

Het is onduidelijk of de uitgevers hun rechtszaak stoppen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in