Management

Juridische zaken
student met laptop

Internet Archive door de knieën met nood-bieb

De Internet Archive sluit de noodbibliotheek eerder vanwege de rechtszaken die vier uitgevers hadden aangespannen.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com John Loo
15 juni 2020

De Internet Archive sluit de noodbibliotheek eerder vanwege de rechtszaken die vier uitgevers hadden aangespannen.

De National Emergency Library van Internet Archive stopt op 16 juni. De online-boekenuitleen met verruimde voorwaarden was ingesteld om studenten en medisch personeel te helpen aan de boeken die zij niet op normale wijze konden krijgen vanwege de Covid19-lockdown. De uitgevers zien het als een site voor piraterij.

De Internet Archive-organisatie zwicht daarmee voor de rechtszaken die vier uitgevers hadden aangespannen tegen de organisatie. De Emergency Library is onderdeel van het Open Libraries-initiatief. Daarin scant de Internet Archives-organisatie boeken en stelt deze online beschikbaar. Om claims op auteursrecht te voorkomen hanteert de organisatie normaal een limiet aan het aantal kopieën dat tegelijk wordt 'uitgeleend'.

Er is een beperkte uitleenduur en daarna zijn de gedownloade kopieën onbruikbaar. Is dit maximum aantal uitgeleende exemplaren bereikt, komen geïnteresseerden normaal op een wachtlijst. Voor de Emergency Library had de Internet Archives-organisatie echter van 1,4 miljoen boeken de limiet tijdelijk verwijderd. De boeken waren dus onbeperkt te downloaden. Die situatie zou tot 30 juni blijven bestaan.

De uitgevers - die ook de reguliere uitleen slechts tolereren - waren het met deze gang van zaken niet eens. Ze spanden begin juni een rechtszaak aan tegen Internet Archive vanwege het schenden van het auteursrecht. Brewster Kahle legt uit in een blog dat nu twee weken eerder dan gepland de uitleen weer teruggaat naar de reguliere procedure met wachtlijsten, signaleerde Ars Technica.

Het is onduidelijk of de uitgevers hun rechtszaak stoppen.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.