Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Archive aangeklaagd voor piraterij met 'noodbibliotheek'

Uitgevers hebben Internet Archive aan geklaagd voor 'piraterij' met een zogeheten noodbibliotheek voor studenten die thuis zitten door de coronacrisis. Dat meldt TorrentFreak. Een viertal grote uitgevers stelt dat de organisatie zich schuldig maakt aan schending van auteursrecht, omdat er zo'n 1,3 miljoen boeken worden uitgeleend aan oneindig veel personen tegelijk.
rechter hamer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De aanklacht is door de uitgevers Hachette Book Group, Inc., HarperCollins Publishers LLC, John Wiley & Sons, Inc. en Penguin Random House LLC ingediend bij een rechtbank in New York. Ze stellen dat het beschikbaar stellen van 1,3 miljoen boeken een opzettelijke inbreuk is op het auteursrecht en daarmee niet anders dan de activiteiten van 'gewone' piratenwebsites.

De bedoeling van Internet Archive met de noodbibliotheek is - naar eigen zeggen - om studenten en leerlingen die vanwege de coronacrisis thuis zitten, te ondersteunen met lesmateriaal. Door het beschikbaar stellen van de boeken blijft leren mogelijk voor mensen in quarantaine. 

Schade vergoeden

De aanklagers eisen bij de rechter onder meer dat Internet Archive de geleden schade van de uitgevers vergoedt. Een digitaal boek kan normaliter maar aan één persoon tegelijk worden uitgeleend. Andere lezers worden op een wachtrij geplaatst tot het digitale exemplaar beschikbaar is. De e-boeken uit de noodbibliotheek zijn echter onbeperkt beschikbaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in