Beheer

Juridische zaken
rechter

Internet Archive aangeklaagd voor piraterij met 'noodbibliotheek'

1,3 miljoen boeken beschikbaar gesteld vanwege coronacrisis

© CC0 - Pixabay
2 juni 2020

1,3 miljoen boeken beschikbaar gesteld vanwege coronacrisis

Uitgevers hebben Internet Archive aan geklaagd voor 'piraterij' met een zogeheten noodbibliotheek voor studenten die thuis zitten door de coronacrisis. Dat meldt TorrentFreak. Een viertal grote uitgevers stelt dat de organisatie zich schuldig maakt aan schending van auteursrecht, omdat er zo'n 1,3 miljoen boeken worden uitgeleend aan oneindig veel personen tegelijk. 

De aanklacht is door de uitgevers Hachette Book Group, Inc., HarperCollins Publishers LLC, John Wiley & Sons, Inc. en Penguin Random House LLC ingediend bij een rechtbank in New York. Ze stellen dat het beschikbaar stellen van 1,3 miljoen boeken een opzettelijke inbreuk is op het auteursrecht en daarmee niet anders dan de activiteiten van 'gewone' piratenwebsites.

De bedoeling van Internet Archive met de noodbibliotheek is - naar eigen zeggen - om studenten en leerlingen die vanwege de coronacrisis thuis zitten, te ondersteunen met lesmateriaal. Door het beschikbaar stellen van de boeken blijft leren mogelijk voor mensen in quarantaine. 

Schade vergoeden

De aanklagers eisen bij de rechter onder meer dat Internet Archive de geleden schade van de uitgevers vergoedt. Een digitaal boek kan normaliter maar aan één persoon tegelijk worden uitgeleend. Andere lezers worden op een wachtrij geplaatst tot het digitale exemplaar beschikbaar is. De e-boeken uit de noodbibliotheek zijn echter onbeperkt beschikbaar.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Ronald kunenborg 02 juni 2020 12:04

Interessant. Ik ben benieuwd naar de geleden schade en hoe ze die hard denken te maken. Meestal zijn die schadebedragdn volledig fictief.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.