Beheer

Infrastructuur
Intel Core i7 Skylake, 6700K

Intels paradepaardje Skylake struikelt

Processor 'hangt' of vertoont onvoorspelbaar gedrag.

Intel Core i7 Skylake, 6700K © CC BY-SA 4.0 - Wikimedia.com Eric Gaba - Sting
12 januari 2016

Processor 'hangt' of vertoont onvoorspelbaar gedrag.

De nieuwe Skylake-processor van Intel blijkt te crashen wanneer hij complexe taken moet uitvoeren.

Het probleem werd ontdekt en beschreven door hardewareluxx.de, meldt Ars Technica. Inmiddels heeft Intel het bestaan van het probleem erkend. Hardwareluxx.liet de uitgebreide tests doen door de Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), een organisatie van vrijwilligers die met de inzet van open source hulpmiddelen zoekt naar een specifieke categorie priemgetallen (Mersenne).

Wanneer de GIMPS Prime95-software wordt gebruikt in combinatie met processoren uit de Skylake-familie bevriest de betreffende computer. Intel meldt "dat er een 'issue' is gevonden dat mogelijk de 6e generatie Intel Core-processoren raakt. Het probleem doet zich alleen voor in speciale complexe berekeningen, zoals die nodig zijn wanneer toepassingen zoals Prime95 worden gebruikt. In zo'n situatie kan de processor 'hangen' of onvoorspelbaar gedrag vertonen."

Reguliere benchmark stuurt de zaak in het honderd

Het probleem kan zich dus ook voordoen in andere situaties, bijvoorbeeld bij wetenschappelijke experimenten of in de financiële sector. De GIMPS Prime95-software is de afgelopen jaren een standaard benchmark-testmethode geworden voor processorkracht. In de berekeningen worden extreem grote getallen met elkaar vermenigvuldigd.

Intel weet inmiddels ook waar het probleem zit, maar geeft daar verder geen details over. Om het probleem op te lossen moet een nieuwe versie van het BIOS worden geïnstalleerd.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.