Intel zet serverchip Xeon een tandje hoger

7 maart 2012
Intel heeft een nieuwe, snellere versie van de Xeon-processor uitgebracht. De chips zijn bedoeld voor servers 'in de cloud' en krachtige werkstations.

De onthulling van de Xeon E5-serie vond plaats op de ICT-vakbeurs CeBIT in Hannover. Ook in Californië, de thuisbasis van Intel, was er een presentatie.

Intel zegt met de nieuwe generatie Xeons tegemoet te komen aan "de ongelooflijke groei van dataverkeer in de cloud". De chipmaker verwijst naar prognoses dat het mondiale IP-verkeer in datacenters tot 2015 jaarlijks met 33 procent zal groeien tot meer dan 4,8 zetabyte per jaar. Het aantal cloudservers zal tussen 2011 en 2015 verdrievoudigen.

Twee varianten voor servers en werkstations

De nieuwe productlijn is gebaseerd op de Sandy Bridge-architectuur en leverbaar in 2 varianten: de E5-2600-serie voor servers met 2 processoraansluitingen (sockets) en de E1600-reeks die voornamelijk is bedoeld voor werkstations met een enkele socket. Daarnaast schuift Intel de E5-serie naar voren als het hart van opslag- en communicatiesystemen.

Daarnaast is er keus uit een groot aantal uitvoeringen, variërend van 2 tot 8 processorkernen (cores) en een ingebouwd buffergeheugen (cache) van 10 tot 20 MB. De kloksnelheid van de snelste versie is 3,6 GHz; van de traagste uitvoering 1,8 Ghz. Het energieverbruik van de diverse uitvoeringen loopt uiteen van 60 tot 135 watt. De E5-2600 ondersteunt maximaal 768 GB werkgeheugen.

Slimme instructies en schakelingen verhogen prestaties

De verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie zitten niet zozeer in een hogere kloksnelheid of uitbreiding van het aantal cores. Daar viel weinig of geen winst meer te behalen.  Wel zijn slimme instructies en schakelingen toegevoegd die per saldo de algehele performance met maximaal 80 procent hebben verbeterd, aldus Intel.

De nieuwe instructies zijn onder meer bedoeld om data-encryptie op basis van de AES-NI-standaard te versnellen, wat van belang is voor klanten die gevoelige gegevens willen beveiligen. De I/O-schakelingen zijn vanuit de externe chipset overgeheveld naar het silicium van de processor zelf en ondersteunen PCI Express 3.0, waardoor data tot 3 keer sneller tussen de centrale processor en de buitenwereld kunnen worden uitgewisseld.

Een ander nieuw snufje is Data Direct IO (DDIO), waardoor Ethernetcontrollers I/O-verkeer rechtstreeks naar de cache kunnen dirigeren, voorbijgaand aan het systeemgeheugen. Dat leidt tot minder vertraging (latency) en verlaagt ook het energieverbruik.

Processor kan zelf onderdelen tijdelijk stilleggen

De E5-2600 is zelfstandig in staat onderdelen van de processor die tijdelijk niet worden gebruikt uit te schakelen. Al met al ligt het totale energieverbruik van de nieuwe generatie Xeons tot 50 procent lager dan voorheen.

Nog voor de officiële introductie zijn al meer dan 100.000 exemplaren van de E5-serie afgeleverd aan klanten. Intel vraagt voor de E5-2600, waarvan 17 modellen leverbaar zijn, 198 tot 2050 dollar per processor bij afname van 1000 stuks. De E5-1600 voor werkstations wordt in 3 uitvoeringen gemaakt en kost 284 tot 1080 dollar per exemplaar.

Nieuwe Ethernet-controller maakt 10 gigabit gemeengoed

Intel introduceerde dinsdag ook de eerste besturingschip voor 10 Gigabit Ethernet (10GBASE-T) die in een enkele chip is ondergebracht: de Ethernet Controller X540. Hij kan op het moederbord van servers, netwerk- en storage-apparatuur worden geplaatst en is ontworpen voor een laag energiegebruik en lage kosten. Intel verwacht dat netwerkverkeer met snelheden van 10 gigabit dankzij de nieuwe chip gemeengoed zal worden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.