Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Charles Chiang

Intel-schaarste eind 2019 echt voorbij, sust MSI-CEO

De tekorten aan Intel-processors nemen af, en zullen eind dit jaar "zeker geen probleem meer zijn".

MSI-CEO Charles Chiang © MSI
22 januari 2019

De tekorten aan Intel-processors nemen af, en zullen eind dit jaar "zeker geen probleem meer zijn".

De CEO van pc-componentenfabrikant MSI stelt dat de schaarste die Intel heeft getroffen, nu echt wordt aangepakt. De tekorten zullen in het eerste kwartaal van dit jaar nog wel "uitdagend" zijn, maar in de loop van het jaar afnemen. Tegen het vierde kwartaal zal het niet meer spelen, verzekert de topman in een interview met Tom's Hardware.

De hoogste baas van MSI, Charles Chiang, doet een boekje open over de tekorten waar Intel mee kampt en de aanpak die de processorproducent hanteert. De topman van het Taiwanese bedrijf verzekert dat hij wel genoeg Intel-chips heeft weten te verkrijgen voor de laptops en desktops van zijn bedrijf. Het probleem was daarbij wel dat Intel prioriteit geeft aan processorbestellingen voor datacenters, gevolgd door chips voor laptops, en dan als laatste CPU's voor desktop-pc's.

High-end eerst

Intel zelf heeft eerder al wel aangegeven dat high-end chips voorkeursbehandeling krijgen in productie en levering aan computerfabrikanten. De grote chipmaker heeft daarbij echter in het midden gelaten of desktopprocessors wel of niet minder prioriteit hebben dan laptopprocessors, meldt Fudzilla. High-end processors hebben hogere prijzen en marges, wat gunstiger is voor Intel.

Chiang vertelt in zijn interview met Tom's Hardware dat 'losse' processors voor bij moederborden, zoals die van MSI, veel last hebben van de Intel-schaarste. Hij geeft aan dat zijn bedrijf op dat vlak veel pijn lijdt. De productieproblemen van Intel met 14 nanometer chips heeft geleid tot wijzigingen in de processor roadmaps en dat bezorgt bedrijven als MSI last. "We hebben geen enkel helder beeld over de voorraden [van Intel - red.]."

'In tweede kwartaal iets beter'

Toch meent de MSI-CEO dat het ergste nu achter de rug is. Intel is nu zijn productie van 14 nm processors aan het opvoeren, wat echter wel enige tijd zal kosten. Chiang verwacht dan ook dat de tekorten in het eerste kwartaal nog uitdagend zullen zijn, en dat het tweede kwartaal wat verbetering zal brengen. In het derde kwartaal wordt de situatie flink beter, voorspelt Chiang, en in het laatste kwartaal van dit jaar zal er geen sprake meer zijn van Intel-schaarste.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.