Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel komt dit jaar met webtelevisie

Dat heeft Intel onthuld op en mediaconferentie van de nieuwssite AllThingsD, een uitgave van de zakenkrant The Wall Street Journal. In maart vorig jaar deden al geruchten over Intels plannen voor een tv-service de ronde. Het bedrijf heeft dat nu officieel bevestigd. De dienst begint in de Verenigde Staten; het is niet duidelijk of Intel ook elders met televisie de markt op wil.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het aanbod van de dienst zal bestaan uit een mix van rechtstreekse en ‘on-demand’ tv-programma’s en ‘uitzending gemist’-achtige programma’s. Een prijsstunter wil Intel niet worden, maar de ‘gebruikerservaring’ zal wel veel beter zijn dan kijkers nu gewend zijn.

Dat vertelde Erik Huggers, een Nederlander die eerder bij de Britse BBC werkte en sinds vorig jaar de leiding heeft over de afdeling Intel Media. Die staat grotendeels los van het moederbedrijf en kan beschikken over een keur van ervaren specialisten op het gebied van digitale tv.

Innovaties maken zoeken en kijken makkelijker

Volgens Huggers brengt web-tv van Intel een aantal innovaties met zich mee. Zo krijgt de set-top box een gebruikersinterface die het veel makkelijker moet maken om programma’s te vinden dan met bestaande decoders van kabel- en satellietbedrijven.

Uiteraard zitten er Intel-chips in het kastje en daar ligt ook het grootste belang voor het bedrijf. Er horen een HD-videocamera en een microfoon bij die gezichts- en spraakherkenning mogelijk maken. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk bepaalde programma’s niet aan kinderen te laten zien. Ook is videoconferencing tussen meerdere tv-toestellen met een decoder en camera mogelijk.

Gebruikers kunnen ook op verschillende plekken naar hetzelfde programma kijken en commentaar op wat ze zien uitwisselen. Volgens Huggers is dat een moderne variant op de tijd dat gezinsleden met z’n allen voor de tv in de huiskamer zaten.

Onderhandelingen over uitzendrechten geopend

Intel onderhandelt nu met programmamakers over de uitzendrechten. Huggers gaf daarover geen bijzonderheden. Hij gaf wel toe dat Intel in het begin niet ontkomt aan het aanbieden van ‘pakketten’ waar ook zenders en programma’s bij zitten waar de abonnee geen behoefte aan heeft. Volgens hem zijn content-makers nog niet rijp voor volledig maatwerk.

Enkele jaren geleden ging Intel in zee met Google voor de geflopte dienst Google TV. Mediaprocessors van Intel zaten in opzetkastjes van Sony en Logitech en ook in sommige ‘smart-TV’ toestellen. In 2011 staakte Intel zijn inspanningen voor Google TV maar werkte op de achtergrond door aan zijn eigen plannen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in