Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Intel-chipproductie

'Intel eist meer overheidsgeld voor Duitse chipfabrieken'

Bouw van Duitse chipfabrieken Intel zou zijn uitgesteld vanwege hogere kosten.

Pat Gelsinger © Intel
19 december 2022

Bouw van Duitse chipfabrieken Intel zou zijn uitgesteld vanwege hogere kosten.

De Amerikaanse chipproducent Intel stelt de bouw van nieuwe chipfabrieken bij de Duitse stad Maagdenburg uit. Dat meldde de lokale krant Volksstimme. Met de bouw van de twee faciliteiten was een bedrag gemoeid van 17 miljard euro. De bouw zou eigenlijk medio volgend jaar moeten beginnen.

Maar volgens Volksstimme zijn de kosten inmiddels gestegen naar 20 miljard euro en wil Intel daarom meer financiële steun van de Duitse overheid voor de bouw van de fabrieken. Tot dusver heeft Duitsland 6,8 miljard euro aan subsidies toegezegd. Intel heeft nu geen datum meer voor ogen voor de bouw van de locaties, aldus de krant.

Intel: veel veranderd

In een verklaring tegenover Volksstimme laat Intel weten dat er veel is veranderd sinds de aankondiging van de bouw in maart van dit jaar. Het bedrijf wijst onder meer op de toenemende geopolitieke spanningen, de hoge inflatie en de afzwakkende vraag naar halfgeleiders. Intel zegt de situatie in de gaten te houden en de investeringen af te stemmen op de marktontwikkelingen.

De Europese Unie heeft een doelstelling om in 2030 een vijfde van alle chips in de wereld te produceren, om zo minder afhankelijk te zijn van Aziatische leveranciers. Met name het grote China en diens economische plus politieke ambities speelt hierbij een rol. Dit nadat de coronacrisis en daardoor ontstane logistieke verstoringen duidelijk hebben gemaakt hoe wankel internationale toeleveringsketens kunnen zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.