Innovatie & Strategie

Blockchain
chips

Intel-CEO: geen Britse chipfabriek, vanwege Brexit

Miljardeninvestering Intel in, voor en met de Europese Unie.

Pat Gelsinger © Intel
7 oktober 2021

Miljardeninvestering Intel in, voor en met de Europese Unie.

Groot-Brittannië heeft zichzelf buitenspel gezet wat betreft overweging door Intel voor het bouwen van een chipfabriek in het land. CEO Pat Gelsinger van de Amerikaanse chipreus zegt openlijk dat er vóór de Brexit zeker naar het Verenigd Koninkrijk zou zijn gekeken. Maar post-Brexit kijkt Intel naar landen uit de Europese Unie (EU) en krijgt het steun van de EU, zo zegt de topman nu.

Het was al bekend dat Intel plannen ontwikkelt voor nieuwe chipproductiefaciliteiten in Europa. Daarbij worden locaties in een handjevol landen overwogen. Naast Nederland betreft dit Duitsland, Frankrijk en België. Het hoeft daarbij niet om één locatie of zelfs één land te gaan. Intel kijkt naar mogelijkheden om zijn nieuwe chipfabricage in de EU te verspreiden over meerdere landen. Het bedrijf overweegt om zeker twee faciliteiten op te zetten: één voor productie van de chipwafers en één voor het 'packagen' van de individuele chips uit die wafers.

Kiezen voor Europa

De bij Intel teruggekeerde techtopman Gelsinger heeft nu tegen de BBC gezegd dat Groot-Brittannië minder aantrekkelijk is geworden door de Brexit. Voorheen zou het bedrijf "absoluut locaties voor overweging hebben gezocht" in het Verenigd Koninkrijk (VK). Maar door het verlaten van de Europese Unie is dat van de tafel gevallen. In de loop van de komende tien jaar steekt Intel tot wel 80 miljard euro in nieuwbouw en vernieuwing van chipproductie in Europa.

"Ik heb geen idee of we een superieure locatie van het VK zouden hebben gekregen", vertelt de CEO in gesprek met  de BBC. "Maar we hebben nu ongeveer zeventig voorstellen voor locaties verspreid over Europa van zo'n tien verschillende landen." Hij verklaart hoopvol te zijn dat er voor het einde van dit jaar een overeenkomst gesloten is voor een EU-locatie. Steun vanuit de EU speelt daarbij ook mee.

Chiptekort, coronacrisis en China

Intel wil zijn productiecapaciteit verhogen, mede in Europa en in de Verenigde Staten. Die strategie is vooral ingegeven door het wereldwijde chiptekort, wat mede is veroorzaakt door de coronacrisis. Het chiptekort raakt uiteenlopende industrieën en sectoren; niet alleen de ICT-wereld. Naast het huidige chiptekort, dat naar verwachting nog wel enkele jaren aanhoudt, spelen ook zorgen over afhankelijkheid van productie in China en distributie vanuit dat verre land. Oplopende internationale spanningen en verstoring van logistieke ketens hebben ook een aanjagende werking.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.