Beheer

Infrastructuur
Integratie AMBER Alert in Burgernet kost eenmalig €200.000

Integratie AMBER Alert in Burgernet kost eenmalig 200.000 euro

Politie integreert AMBER Alert met Burgernetsysteem.

© Shutterstock
5 mei 2021

Politie integreert AMBER Alert met Burgernetsysteem.

Dat alarmeringen van kindvermissingen binnenkort worden verzonden via het nationale systeem van Burgernet levert een flinke kostenbesparing op. In antwoorden aan de Tweede Kamer schrijft minister Ferd Grapperhaus dat het contract met AMBER Alert 1,1 miljoen euro per jaar kostte. Voor het uitbreiden van Burgernet met de vermist-kind-functionaliteit is een eenmalige investering van 200.000 euro nodig. De structurele kosten voor beheer zijn nog niet bekend.

Begin april maakte Grapperhaus bekend te stoppen met AMBER Alert Nederland en de alarmen van kindvermissingen onder te brengen in Burgernet. Die integratie moet ervoor zorgen dat vermissingsalarmen efficiënter verlopen en er worden kosten bespaard. Dat komt doordat alles onder een dak zit, aldus de politie begin april. “De structurele kosten voor het beheer (meerkosten op het huidige beheer van Burgernet) zijn nog niet exact te kwantificeren, maar zullen aanzienlijk lager zijn dan de kosten van het huidige contract”, schrijft de minister nu aan de Tweede Kamer.

De technische ondersteuning van AMBER Alert en Kind Vermist Alert wordt nu gedaan door Netpresenter B.V.. Dat contract wordt per 22 juli van dit jaar stopgezet (en levert dus de besparing van 1,1 miljoen euro aan kosten op). Medeoprichter Frank Hoen reageerde verbijsterd op het besluit van om te stoppen. Volgens hem heeft het stopzetten van AMBER Alert gevolgen voor de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen.

Naamsbekendheid

Volgens Hoen is het vervallen van de naam AMBER Alert een reden dat de kwaliteit in gevaar komt. De naamsbekendheid van AMBER Alert zorgt ervoor dat mensen meteen reageren. Die naam komt door het stoppen van het contract te vervallen. “Wanneer de term ‘AMBER Alert’ genoemd wordt, weten de mensen dat een vermist kind in acuut levensgevaar”, aldus Hoen in een verklaring. “We maken ons dan ook grote zorgen omdat zowel de naam AMBER Alert als ook de samenwerking tussen politie en het volk zal verdwijnen. De politie sust ons dat het in goede handen is bij het veel kleinere Burgernet. Wij vrezen voor het ergste voor vermiste kinderen in levensgevaar na 22 juli.”

Grapperhaus deelt die mening niet en zegt dat vermist-kind berichten na de integratie bij Burgernet een eigen onderscheidende titel en in het oog springend weergave krijgen. “Waardoor de ontvanger direct ziet dat het om een vermist kind gaat. Ook kiest de politie bij een landelijke vermist-kind-alertering voor landelijke verspreidingskanalen, zoals de landelijke media, of bijvoorbeeld voor de inzet van de matrixborden boven snelwegen wanneer er een concreet voertuig en eventueel kenteken bekend is waarnaar uitgekeken moet worden.”

Burgernet is sinds 2020 ontwikkeld tot Burgernet 2.0 waardoor het nu ook mogelijk is om berichten te versturen met beeldmateriaal. Het beheer wordt gedaan door de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS), een multidisciplinair samenwerkingsverband van politie, ambulancezorg, KMar en Veiligheidsregio/brandweer.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.